Helgeland Kraft advarer mot falske viruseposter

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Det er for tiden stor aktivitet med eposter som utgir seg å komme fra et firma. Et av firmaene som er rammet av dette er Helgeland Kraft.

Helgeland Kraft har fått meldinger om at noen har mottatt slike eposter der Helgeland Kraft kan se ut som avsender.
- Det er noen kunder i Helgeland Kraft som vanligvis mottar faktura på epost, men disse epostene inneholder aldri linker til Dropbox og de har aldri Word-filer som vedlegg (.doc), sier IKT-sjef i Helgeland Kraft Geir Wulvik i en pressemelding.

E-postene ser ut til å inneholde en faktura eller betalingspåminnelse. E-posten har gjerne en link til Dropbox eller Word-filer som vedlegg.

- Hvis du har mottatt en epost med faktura eller betalingspåminnelse som ser ut til å komme fra Helgeland Kraft, og du er i tvil om den er reell, så ber vi deg å ta kontakt med vårt kundesenter. Hvis du vanligvis ikke mottar epost-faktura fra Helgeland Kraft kan du med rimelig sikkerhet gå ut fra at det er en falsk epost, sier Wulvik.

Wulvik har følgende råd:

Dersom du uventet mottar epost med faktura eller betalingspåminnelser er det grunn til å være forsiktig. Kommer det fra et ukjent firma? Kommer det fra et kjent firma, men innholdet er uvanlig? Er firmanavn stavet feil? Noe rart med logoen? Dårlig språk? Dette er tegn på at det kan være epost med virus.

Eksemplene vi har sett i det siste inneholder ransomware/løsepengevirus. E-postene er på norsk, med norske avsendere og underskrevet med norske navn. Dersom du klikker på linker, eller åpner vedlegg, så er det sannsynlig at et virus lastes ned som vil kryptere filer på PC’en (dokumenter, bilder, videoer …). Filene vil ikke være mulig å åpne, og det vil komme melding om at for å få tilgang til filene igjen, så må det betales løsepenger.

Artikkeltags