Høye strømpriser til tross: – Ingen grunn til panikk

Arild  Markussen, konserndirektør strøm, Helgeland Kraft.

Arild Markussen, konserndirektør strøm, Helgeland Kraft. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Selv om strømprisene er høye for tida er det ingen grunn til panikk, sier Arild Markussen. Han er konserndirektør for forretningsområdet strøm i Helgeland Kraft og viser til at strømprisen var like høy i 2010 som i dag.

Over ei krone per kWh

– Strømprisene kommer til å variere hele vinteren, og jeg ser ikke bort fra at vi også i år på timebasis kommer til å se priser på over ei krone per kWh i kortere kuldeperioder, sier Markussen.

Han beroliger imidlertid sine kunder med at prisene på sikt trolig vise en marginal nedgang fra dagens høye nivå. Det vil si jevnt synkende fram mot 2022. Kraftbørsen opererer med en markedspris på 38 øre per kilowattime i 2020, synkende til 32 øre i 2022.

Helgeland Kraft opererer med en pris på cirka 54 øre per kilowattime for årskontrakter i 2019.

Offensiv

Da Helgelendingen snakket med Markussen torsdag skulle Helgeland Kraft ha 56,24 øre per kWh hos kunder som har valgt spotprisavtale. Dermed plasserer de seg prismessig omtrent midt på treet blant 94 landsdekkende strømleverandører. Markussen sier HKs ambisjon er langt mer offensiv enn å skulle befinne seg midt på treet prismessig.

– Vi ønsker å være helt i front med de beste prisene, sier han.

– Hvordan kan de billigste leverandørene selge den samme strømmen for 42 øre per kilowattime?

– De selger med tap til å begynne med, for senere å ta inn tapet etter at tilbudsperioden er over, er Markussens korte forklaring på at noen tilsynelatende selger strøm langt billigere enn HK.

Negativ balanse

Hvorfor øker strømprisen?

– En rekke faktorer avgjør prisen på strøm, blant annet den hydrologiske balansen. Den sier noe om hvor mye vann det er i magasinene, samt tilsig fra snø og mark, og dermed systemets evne til å produsere elektrisk energi. Vi hadde en god inngang til 2018 med mye vann. Men så fikk vi en tørr sommer og en tørr høst. Det førte til en ganske stor negativ vannbalanse ved inngangen til det nye året.

Andre faktorer som påvirker strømprisene er prisen på CO₂-kvoter. Den har skutt i været i det siste, og også det bidrar til økte strømpriser.

– Min oppfordring til dem som ønsker å kutte ned på strømregninga er at de ikke lader bilen når de kommer hjem fra jobb klokka fire. Da lager hele Norge middag og strømprisen er på sitt høyeste. De nye AMS-målerne som nå er installert på store deler av Helgeland, gjør at folk kan redusere forbruket ved å unnlate å bruke mye strøm når den er på sitt dyreste.

Nye kunder

De to faktorene, CO₂ og hydrologisk balanse, er hovedårsaken til at kraftprisen har skutt i været og har endt med en januarpris på 56 øre per kilowattime. Det er 80 prosent høyere enn inngangen til 2018.

Høye priser betyr mer penger til HK. Det kommer i neste omgang eierne – 14 helgelandske kommuner – til gode.

Arild Markussen leder en avdeling med 10 ansatte. Deres oppgave er å selge strøm fra Helgeland til gamle og nye kunder.

– Vi har kjøpt svenske Storuman Energi for å kunne kapre nye kunder i Sverige, sier Markussen som legger til at det er stor aktivitet i markedet for tida.

Anne Hege Almås og Arild Markussen

Anne Hege Almås og Arild Markussen Foto:

– Vi ser at aktiviteten i markedet øker når prisene stiger. Da er det mange som ønsker å skifte leverandør for slik å få bedre avtaler. Vår utfordring er å få disse kundene tilbake igjen, samtidig som vi satser knallhardt på å få nye kunder over hele landet, sier Arild Markussen.

Artikkeltags