Har telt nesten 100.000 besøkende i Mosåsen - forventer en firedobling av trafikken i Helgelandstrappa

Telleren i Mosåsen har registrert over 30.000 besøkende hvert eneste år de tre siste årene.

Telleren i Mosåsen har registrert over 30.000 besøkende hvert eneste år de tre siste årene.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Denne uka flyttet Helgeland friluftsråd telleren som trofast har registrert besøkende i Mosåsen de tre siste årene, og i tiden framover er det dem som går opp og ned Helgelandstrappa det skal holdes styr på. Ifølge daglig leder Kristian Helgesen skulle det bare mangle at det nå er de besøkende i Vefsn nyeste turistattraksjon som skal telles.

– Helgelandstrappa er den største investeringa i friluftslivsanlegg i regionen på mange år, så da er det på sin plass at vi begynner å dokumentere bruken av Øyfjellet, sier Helgesen som ikke er i tvil om at det kommer til å bli det mest populære turområdet i framtiden.

– I sommersesongen tror jeg fort det kan bli opp mot fire ganger så mange besøkende der som i Mosåsen.

Over 30.000 besøkende

På de tre årene den elektroniske telleren har stått i Mosåsen har den årlig registrert i overkant av 30.000 besøkende på det populære turmålet. Samtidig understreker Helgesen at den ikke teller totalen, men følger ferdselsmønsteret.

– Det er viktig å huske på at det er mange som bruker alternative ruter og ikke passerer telleren, så de reelle besøkstallene er høyere enn det vi har registrert, sier Helgesen som regner med så mange som 10.000 vil passere telleren i Helgelandstrappa hver måned i høysesongen.

– Den har bare stått der et par dager, så det er for tidlig å hente ut noe data foreløpig. Men vi har indikasjoner på at det er et område som vil bli veldig mye besøkt i årene framover.

– Hvorfor er det så viktig med en teller?

– Det er som sagt for å følge ferdselsmønsteret til dem som beveger seg i friluftsområder. Det å gå eller løpe er en enkel men veldig helsefremmende aktivitet, og vi vil jo gjerne vite hva det er som får folk til å komme seg ut. Effekten blir mye større om ting blir tilrettelagt for flest mulig, sier Helgesen som har en klar oppfatning på hva som er årsaken til Mosåsen popularitet.

– Mosåsens venner har lagt veldig godt til rette for at det skal være mulig for alle å bevege seg i området, og lyssettingen gjør at det blir en lavere terskel for å gå en tur på de mørke høstkveldene. Det er i perioder faktisk flere som går tur der om kvelden enn på dagen.

Økt trafikk under Sommertrimmen

Telleren, som er sponset av Nordland fylkeskommune og driftes av Helgeland Friluftsråd, kan gi data ned på detaljnivå om når på året eller på dagen trafikken er som mest i området den er plassert. Helgesen kan fastslå at den populære Sommertrimmen også i år har vært en suksess, og trafikken i Mosåsen dobles nesten de ukene den pågår.

Les også: Sommertrimmen en gedigen suksess: – Denne tradisjonen tar vi videre

– Det er i gjennomsnitt over 2000 registrerte besøkende hver uke, sier Helgesen og legger til at aktiviteter og arrangementer er vel så viktige som godt tilrettelagte turmål for å lokke til seg turgåerne.

– 21. desember 2014 var den mest besøkte dagen i løpet av de tre årene telleren har stått i Mosåsen, og da var det et flott arrangement i forbindelse med vintersolverv som trakk til seg folket. Så er søndag den klart mest populære turdagen, og da er det også gjerne arrangementer i form av vaffelsalg eller liknende.

– Er der perioder vefsningene ikke går på tur?

– For Mosåsens del er det lavsesong når det verken er gangføre eller skiføre, og det merker vi fort på registreringene telleren gjør.

Artikkeltags