Lidenskap til samfunnets beste

Eva Bjørhusdal og Ronny Daleng deler lidenskapen for hund. Ved Blåfjell Hundesenter utdannes firbeinte til et liv i det offentliges tjeneste.
Publisert

– Vi vil utdanne hunder for et samfunnsnyttig formål, men dette skal også være et senter for alle som ønsker å utvikle seg selv på hund, sier Eva Bjørhusdal og Ronny Daleng.

Det er onsdag formiddag, minus ni og eiendommen under Blåfjellet bader i blått. For tiden er 22 hunder innlosjert ved hundesenteret, men det høres ikke så mye som et bjeff før vi trår inn døra til «hundehuset» med en kapasitet på 25–30 hunder, samt undervisningsrom som lett gjøres om til treningsrom. For det ligger mye trening bak hunder som skal ha en karriere i Tollvesenets eller Kriminalomsorgens tjeneste. Hundesenteret leverer både valper og «halvfabrikat», det vil si valper på sju-åtte måneder som det er utviklet søk og miljø på. I tillegg trenes og leveres hunder som er klar til godkjenning.

Blåfjell Hundesenteret er et kompetansesenter for hund og hundeeiere, og det eneste av sitt slag i Nord-Norge. Eierne har selv fire egne hunder, resten står til trening og utvikling. Valpeprisen er 15.000 kroner og oppover.

– Etterspørselen er mye større enn vi klarer å levere, forteller Ronny. Begge har fulltidsjobber i byen, så foreløpig er hundesenteret en bigeskjeft. De bruker flere timer om dagen på hundene.

– Det er en fulltidsjobb, men vi jobber skift begge to og er heime i perioder. Vi koser oss veldig når vi får trene med hundene sammen.

– Hva får en familie til å bryte opp og flytte fra byen til Blåfjellet?

– Vi har vel hele tiden hatt en drøm om å bo landlig, og leita i ti år for å finne et egnet sted til dette formålet, sier Eva. Ekteparet kom over Statskog-eiendommen i 2012 – som besto av masse barskog og ei lita myre.

– Vi så at det var mulighet for å sette opp et hus her, og bestemte oss for å by. På det tidspunktet hadde vi fått en konkret forespørsel fra Tollvesenet. I tillegg var vi allerede inne i et prosjekt via Fylkesmannen med utdanning av hunder som skal søke etter skadeskutt bjørn, så vi måtte bare gripe muligheten.

Dermed satset de sparepengene og bygde opp Blåfjell Hundesenter av egen lomme.

– Hvis vi skulle søkt støtte ville det tatt altfor lang tid før vi kom i gang.

Hundesenteret skreddersyr opplegg, og tilbyr kurs i ulike kategorier, som spesialsøk, markering, bjørnehund og brukshund, noen med ekstern instruktør. Kurs har plass til fem til åtte personer, andre 35. Det gis også individuell oppfølging og veiledning.

– Poenget er at det skal være aktivitet med hund, og da blir man fort bitt av basillen, sier Eva. Hundesenteret driver avl av hund, og nå er det et valpekull med åtte jaktlabradorer som venter på nye eiere. Selv om grunnstammen er lik, er de forskjellige, akkurat som søsken flest.

– Og det er fascinerende! Vi må legge opp treningen individuelt i forhold til hver enkelt.

– Alle hunder har forskjellige egenskaper, noen beror på arv, andre er prega i miljø. De må være sosiale og trygge for å fungere i en familie. Her tester vi sosiale styrker og svakheter. Forsvarsdrifta bør være så lav som mulig, sier Ronny. Han kan analysere hunder, og veilede eieren videre for å få et best mulig hundehold. Hver høst arrangeres egne atferd- og mentalitetskurs.

– Da deltar både veterinærer, folk med redningshunder, brukshunder og de som nettopp har fått seg hund.

– Noen hunder er redd for eksempel menn med skjegg. Hvorfor?

– Genetikk. Hvis en hund aldri har vært utsatt for ubehageligheter men har sosiale reservasjoner, skyldes det gener. Ofte er det en kombinasjon av genetikk og manglende preging – at ikke valpen har blitt sosialisert. Fram til valpen er 16 uker er det størst sjanse for at valpen blir trygg.

Hundesenteret trener opp hunder til Tollvesenets Hundetjeneste, Kriminalomsorgen, kommuner, redningshundmiljø og jegermiljø. Valpene trenes fra de er åtte-ni uker gamle. Hundesenteret legger på søk og markering på hund, preparatet er det den nye eieren som legger på. En leke brukes som motivasjon for det hunden skal gjøre. Akkurat nå er det Athena som skal i ilden. Hun skal kjenne lukta av en ball som hun er trent på. Athena søker rundt på hver enkelt søksboks og markerer på ballen.

– Der er den! sier Eva – og så vanker det ros. Samme metode brukes når det legges inn andre preparat. Innlæringen er positiv. Hundearbeid skal være morsomt.

– Gjør hunden en god jobb, får han skryt, det er samme filosofi som med mennesker. Fokuser kun på det positiv, sier Ronny – som har lang erfaring som instruktør. Men det var fruen som hadde hund først, og konkurrerte i lydighet. Hun har også vært med og trent opp hunder.

– Skal du være så lidenskapelig, må begge to være interessert, sier hun.

– Hvorfor hund?

– Det er en stor lidenskap å kunne jobbe med dyr på en veldig positiv måte. Alt de gjør kommer samfunnet til gode, sier Ronny.

– Og så er det artig å se at det vi gjør faktisk fungerer. At vi kan få det til i lille Mosjøen, og at det blir bra, melder daglig leder Eva Bjørhusdal.

Vårens kurs:

12.–14. februar: Grunnkurs i spesialsøk

11.–13. mars: Spesialsøkkurs – markering

21.–23. mai: Bjørnehundkurs

13.–15. juni: Brukshundkurs

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken