I løpet av vel 50 år har Kåre Ørjedal (70) bygd opp Ørjedal Maskin AS til en av Nordlands største forretninger for landbruksmaskiner.

Hattfjelldal-bedriften med 15 ansatte selger landbruksmaskiner til bønder i hele Nordland. I år blir omsetningen på nærmere 50 millioner kroner, toppåret i 2011 solgte Ørjedal maskin AS for vel 73 millioner.

- Det er ikke de store marginene i denne bransjen. Konkurransen er hard, for mange vil selge maskiner til bøndene. Men vi har alltid gått med et lite overskudd. Unntaket var i 2013 da vi hadde et underskudd på 30.000 kroner, sier Kåre Ørjedal.

Service på Zetor

Han var 17 år da han reiste til Trondheim for å ta servicekurs for Zetor-traktorer i 1963. Året etter, da han fikk førerkort, kjøpte han en Toyota Corolla varebil og innredet den til servicebil.

Så dro han rundt på gårdene i Hattfjelldal og reparerte traktorer.

- Den bilen kostet 22.000 kroner og gikk totalt 460.000 km, forteller Ørjedal. Han søkte Helgeland Sparebank om å få låne 16.000 kroner til bilkjøpet, og måtte reise til Mosjøen og møte banksjefen på hovedkontoret før han fikk lånet.

- Jeg hadde sikret meg åtte kausjonister. Alle jeg spurte, også folk jeg bare kjente så vidt, sa ja til å kausjonere. Jeg antar at de færreste ante hva det innebar, smiler Ørjedal når han tenker tilbake på den spede starten på 60-tallet. Men han klarte med lånet.

Flyttet til Hattfjelldal

I 1966, altså for 50 år siden, innredet han verksted i garasjen på heimgården i Ørjedal.

To år seinere flyttet han virksomheten til Hattfjelldal sentrum, der han leide lokaler hos Knut Olsen og begynte å selge traktorer og redskaper. Da ansatte han også sin første medarbeider.

- Det hele tok av da jeg begynte å selge steinriver. Vi fikk hele jernbanevogner lastet med slike steinriver til å montere bak på traktoren. Hver vogn tok 24 steinriver, og jeg solgte flere vognlaster i distriktet. Etter hvert hadde jeg med river helt nord til Lofoten for å demonstrere bruken av dem, og jeg hadde aldri ei demonstrasjonsrive med hjem igjen. Det var åpenbart et redskap det var bruk for på gårdene, sier Ørjedal. Hver rive kostet 24.000 kroner, så omsetningen økte voldsomt på begynnelsen av 70-tallet.

Avdeling i Korgen

Ørjedal kjøpte et gammelt snekkerverksted i Arborveien i Hattfjelldal, og der har bedriften holdt til siden tidlig på 70-tallet.

Verkstedet ble påbygd i 1987 og året etter ble det bygd et lager.

I 1995 etablerte Ørjedal Maskin avdeling i Korgen som nå har fire ansatte, og totalt har selskapet 15 ansatte i tillegg til en lærling på verkstedet i Hattfjelldal.

Siden 2006 har bedriften solgt landbruksmaskiner fra den tyske fabrikken Krone, og det har vært en suksess. To ganger er Ørjedal Maskin kåret til årets Gaselle-bedrift.

- Vi har solgt over 300 slike høsteredskaper til bønder i hele Nordland. Det er maskiner med høy kvalitet og vi har få reklamasjoner, sier Ørjedal. Ellers selger bedriften Deutz, Zetor og Mccormick traktorer. Selv om det er blitt færre bønder, selges det minst like mye landbruksmaskiner som før.

- Fram til 2013 solgte vi også kraftfor og gjødsel for 20-25 millioner kroner i året, men det har vi sluttet med. Det ble vanskeligere å få inn pengene for varene og vi fikk for mye utestående. Etter at vi sluttet med kraftfor og gjødsel, har vi fått noe bedre lønnsomhet, sier Ørjedal.

Blir pensjonist

I løpet av neste år er planen at han skal pensjonere seg og overlate ansvaret for bedriften til dattera Renate og svigersønnen Lars Gjøran Persson. Om han ikke slutter helt å arbeide, kan det kanskje bli en ferie i alle fall.

For til nå kan Ørjedal bare huske å ha hatt ei uke ferie på de vel 50 årene han har drevet Ørjedal Maskin.

- Det var ett år hvor vi reiste til Orkanger og besøkte dattera vår, og da var vi borte ei uke. Ellers har det aldri vært aktuelt med ferie, ut over en og annen fridag innimellom, sier Ørjedal.

Fikk heder og ære

- Men det er jo ikke noe stort behov for ferie når det er så artig å være på arbeid og man har flinke folk rundt seg, sier han.

Karrieren startet som mekaniker og etter hvert ble han selger. De siste årene har han stort sett styrt bedriften fra stolen bak skrivebordet.

- Det blir rart å skulle slutte helt, så jeg må vel prøve å hjelpe til litt selv om jeg blir pensjonist, sier Ørjedal.

I tillegg til å jobbe seint og tidlig, har han alltid vært ivrig trekkspiller, og spilte i mange år sammen med Bjørnar Mikkeljord. Nå blir det kanskje mer tid til musikken.

I år fikk da også Ørjedal heder og ære fra Hattfjelldal kommune, i form av Hattfjelldalsprisen, kommunens nærings- og kulturpris.

- Det er en heder jeg setter svært stor pris på, sier Ørjedal.