Gå til sidens hovedinnhold

Hattfjeldal troner suverent på toppen av Frps «verstingliste»

Artikkelen er over 4 år gammel

I fjor hadde Kommune-Norge det beste driftsresultatet på ti år. I samme periode har antall kommuner som skattlegger folks hus og hytter doblet seg, og det ønsker Frp å gjøre noe med i følge NRK.

Mer til overs

Statistisk sentralbyrås kommune­regnskap viser at skatte­inntektene økte med 14 milliarder. Det bidro til at kommunene i snitt satt igjen med mer til overs etter at faste utgifter var betalt. Frp mener derfor at et voksende overskudd må bety kutt i eiendomsskatten.

– Nå ser vi kommuner som ligger langt over anbefalt overskudd, samtidig som de tar imot store inntekter på eiendomsskatt. Da er det jo noe galt et sted, sier kommunalpolitisk talsperson Helge André Njåstad til NRK.

Partiet har gjort et dypdykk i SSB-tallene og sett nærmere på kommuner som har eiendomsskatt på hus og hytte selv om de har stort overskudd og relativt liten gjeld, og rundt 20 kommuner får plass på Fremskrittspartiets «verstingliste». Helt øverst troner Hattfjelldal med et netto driftsresultat på 10,9 prosent gjennom de fire siste årene, der det anbefalte overskuddet er 1, 75 prosent.

Terra-penger

Ordfører Harald Lie (Sp) sier til statskanalen at han mener kritikken fra Frp ikke treffer dem, fordi overskuddet i stor grad skyldes erstatning etter Terra-skandalen. Lie sier kommunen nå har en utfordrende økonomisk situasjon, særlig siden de har mistet det kommunale asylmottaket. Det er i følge ordføreren uaktuelt å droppe eiendomsskatten.

Les også fra sist kommunestyremøte: - Leirskole, bibliotek og sommerjobb for ungdom er trivselstiltak som får mye større negative konsekvenser enn det besparelsene er på

Kommentarer til denne saken