Forlenger skadefelling av gaupe i Hattfjelldal – fredag er det kommunale jaktlaget ute

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesmannen forlenger skadefellinga på gaupe i Hattfjelldal og Grane fram til 15. februar. Nå er det kommunale jaktlaget i Hattfjelldal i drift.

DEL

Bakgrunnen for vedtaket om skadefelling er at det 1. februar ble påvist fem reiner drept av gaupe i Susendal.  I tillegg har det i løpet av siste året vært betydelig tap av beitedyr i samme området. Samtlige er dokumentert tatt av gaupe. I oktober 2018 ble det påvist to sauer som var drept. I perioden januar til april i 2018 ble det påvist 26 rein drept av gaupe i området. I februar 2018 ble det felt en voksen hanngaupe på skadefelling i Susendal.

Reineierne som har rein på beite i grensefjellene mellom Hattfjelldal og Grane melder om stor aktivitet av både gaupe og jerv, og at rovdyrene i tillegg til direkte tap, også forårsaker uro og jaging i en årstid hvor det er viktig med beitero for å kunne utnytte de områdene som har gode beiter.

I Fylkesmannens vedtak gis det også dispensasjon til bruk av snøskuter for å lokalisere spor etter gaupe. Dette gjøres for å at skadefellinga skal bli så effektiv som mulig.

Det er Hattfjelldal kommune som har søkt om fellingstillatelse etter henvendelse fra reineierne i området. Skadefellingstillatelsen gjaldt først til 6. februar, men er nå utvidet til 15. februar. Årsaken er at det har tatt tid å organisere det kommunale jaktlaget. I dag er de på plass og starter jakta i området fra Susendal mot Nerlifjellet.

Steinar Sirijord leder jaktlaget som består av seks til åtte jegere. I tillegg benyttes det hunder i jakta på gaupa som nå tar rein i området.

Artikkeltags