Gå til sidens hovedinnhold

Henrik på homotinget

Artikkelen er over 6 år gammel

Henrik Mortensen om hat og vold mot homofile.

– Jeg skal snakke om hatkulturen rettet mot homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, forteller Henrik Mortensen på telefon fra hovedstaden – klar til å krølle på seg dressen.

– Nervøs?

– Nei, om jeg snakker til Hadia Tajik eller mormor blir det samme.

Prinsippsak

Henrik skal blant annet fortelle om da han selv ble overfalt av to menn, hva som skjedde i ettertid i forhold til media, og generelt om kriminalitet og vold mot homofile.

– Det er vanskelig å gjøre noe med problemet. Det er få anmeldelser i forhold til hvor mange overfall som faktisk skjer.

– Anmeldte du overfallet?

– Selvfølgelig Men jeg husker lite fra episoden og har lite spesifikt å bidra med. Jeg kom fra en jobbfest og var beruset. Jeg anmeldte kun for å få det med på statistikken.

Henrik understreker at overfallsmennene var etnisk norske. Han er lei av at voldtekt og overfall ofte blir en del av debatten om innvandring.

– I min sak var det mange som bare leste overskrifta og skrev stygge ting i kommentarfeltet. Det ble veldig mye prat om religion og etnisitet. Du kan på en måte stille hatkulturen mot HLBT mot hatkulturen mot folk med andre religioner enn nordmenn flest.

Pensum i barneskolen

Helseutvalget er en ikke-statlig organisasjon som profilerer seg under slagordet «Gratis kunnskap, kurs og kondomer siden 1983». Henrik har ansvaret for chattetjenesten youchat.

– Vi prater med unge mennesker om seksualitet, kjønn og tunge temaer som rus, selvmordstanker og incest. I tillegg til meg er det 25 skolerte frivillige i sving tre timer mandag og torsdag.

– Hva er de viktigste å jobbe med for at homofile skal bli akseptert?

– Å få temaet inn i pensum i barneskolen. Vi må prate med unge mennesker om kjønn og seksualitet. Nå er det bare et bitte lite kapittel i naturfagboka, og valgfritt i forhold til norsk og RLE. For å forebygge hatkriminalitet må vi starte på et tidlig tidspunkt, kanskje allerede i barnehagen. De eldre er lost case allerede. Det hadde vært kult om jeg får sådd et frø til det på Stortinget i dag.

Definerer ikke meg

Selv er Henrik homofil.

– Jeg skjønte det vel relativt tidlig i tenåra, da jeg kom i puberteten. For min del har jeg aldri kommet «ut av skapet», døra sto vel alltid halvveis på gløtt. Det kom ikke som noe sjokk på noen. Jeg har vært åpen blant venner og familie i sju år, men kom vel ut offentlig da jeg var med i Idol i 2011. De som ikke hadde skjønt det da, burde ta en tur til Specsavers.

– Hvordan har du det nå?

– Veldig, veldig fint. Jeg synes jo dette meg legning er opphausset. Det definerer ikke meg som person, selv om det er en del av meg.

Nå bor «Idol-Henrik» i Oslo, jobber i Helseutvalget, fullfører videregående og har en pause fra musikken.

– Og sivilstatus?

– Nyforelsket!

– Hvordan fikk du oppdraget med å tale på tinget?

– Jeg ble kontaktet av lederen i Homonettverket i Arbeiderpartiet, som er en støttepartner til Helseutvalget. Det er veldig fint at Stortinget vil ta opp en sånn debatt under Oslo Pride. Egentlig er det helt latterlig at det er nødvendig i 2015, Norge er verdens beste land å være homo i, sier Henrik. Selv stemmer han Arbeiderpartiet.

– Men i forhold til dette teamaet så er det en debatt alle partiene bør ta.

Kommentarer til denne saken