Nord-Norges største har falt

STORGRANA: Denne storgrana har stått i Litj Hjortskaret. Her er ordfører Bjørn Ivar Lamo ved storgrana som falt i høst. Brystmålet er 425 cm. Foto: Heidi Brennhaug

STORGRANA: Denne storgrana har stått i Litj Hjortskaret. Her er ordfører Bjørn Ivar Lamo ved storgrana som falt i høst. Brystmålet er 425 cm. Foto: Heidi Brennhaug

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den målte 425 cm i omkrets i brysthøyde, og var den desidert største grana i Nord-Norge. Nå har den falt.

DEL

Ordfører i Grane kommune, Bjørn Ivar Lamo, fikk nylig beskjed om at kommunens største tre hadde falt.

Han tok turen til storgrana for å sjekke, og kunne konstatere at den var ganske råtten der den lå.

– Jeg vet ikke nøyaktig når den falt i høst, men det er ikke så lenge siden. For mange år siden var det merket sti opp til storgrana, men nå er det ikke så lett å gå i området, forteller han.

Den sto i Litj Hjortskaret som ligger på vestsida av Svenningelva og om lag en kilometer nord for Tosenkrysset.

Lamo forteller at det var en kjent sak at storgrana begynte å slite med alderen.

– Vi ser det godt nå at den er råtten. Den har nok ikke tålt vinden, og har bukket under, sier han og legger til at han ikke kjenner til noe større tre i landsdelen utenom en furu i Mattisdalen i Alta.

– Jeg vet at det står ei stor furu der som måler 438 cm i omkrets. Men noen som kan konkurrere med storgrana vår tror jeg ikke finnes, sier han.

Programmet Naturens verden i NRK P1 gjorde for ti år siden en undersøkelse der lytterne kunne sende inn brystmålet (tatt 1,3m over bakken) til store tre.

Resultatet fra Nord-Norge viste da at furua i Alta var desidert størst, og at den største grana som ble meldt inn var i Tovik i Troms og målte 205 cm i omkrets.

Ei furu ved Kjennstad i Snåsa ble målt til 415 cm, og landets største tre sto i Utne i Hardanger og måte 1080 cm. Norges største tre var et eiketre.

Artikkeltags