Gå til sidens hovedinnhold

Fylket setter av to milioner til gjenoppbygging av laksetrapper i Vefsna og Fusta

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkesrådet blir med på spleiselaget og bevilger to millioner kroner til restaurering av laksetrapper i det sagnomsuste Vefsna-vassdraget.

Som følge av at vassdragene i Vefsnaregionen midt på 1970 tallet ble infisert av Gyrodactylus Salaris har de vært stengt for oppgang av laks siden 1998. Totalt 14 laksetrapper er forfalt og tildels ødelagt. Vefsnlaks AS har utarbeidet en plan for total restaurering, med en handlings- og prioriteringsplan for perioden 2017 - 2020.

Les også

Regjeringa foreslår å gi 6,6 millioner kroner til laksetrapper i Vefsna: – En gledens dag

Nødvendig tiltak

- Vefsnavassdraget er et nasjonalt laksevassdrag og bygging/restaurering av laksetrapper vil være et nødvendig tiltak for at elva kan bli en av Norges beste lakseelver, noe som igjen gir muligheter for utvikling av fisketurisme og annen relatert næring i regionen, sier fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF) i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune. Hun er overbevist om at pengene som brukes på restaureringen nå vil gi resultater i fremtiden, i form av et fantastisk laksevassdrag.

Søknadsperioden 2018 og 2019 tar for seg bygging av trapper i Laksfors, Fellingfors (2018) og Forsjordfors (2019) og prosjektering av sistnevnte. I arbeidet søkes midler fra blant annet Statkraft, Statsskog og statstilskudd, i tillegg til Nordland fylkeskommune. Prosjektet har en total kostnadsramme på 29 millioner kroner.

Les også

Jubel for friskmeldt elv: – Der kommer den første!

 

Aktiviteter

I tillegg til bevilgningen til laksetrapper bevilger fylkesrådet også 100 000 kroner til ulike aktiviteter langs Vefsna, dette i regi av prosjekt Vefsna regionalpark. Målet er å utvikle området på basis av natur og kultur, i samarbeid med bedrifter, organisasjoner og frivillige i området, eksempelvis:

  • Få barn og ungdom interessert i fiske og friluftsliv.
  • Få erfaringslæring av årets fiske, slik at man kan forbedre og planlegge tiltak for neste års fiske på en kollektiv måte.
  • Utvikle samarbeide om konkrete tiltak i parkområdet, og rekruttere partnere til parken.
  • Bli mer profesjonell med hensyn til tekst og omtale av Vefsnaregionen.
  • Styrke og løfte festivaltilbudet.
  • Rekruttere flere til frivillig innsats.

- Jeg ønsker at det skal bli en best mulig fiskestart i Vesna i sommer, etter at vassdraget har vært ute av drift i mange år. Vi ønsker også å bidra til skape økt oppmerksomhet rundt de friskmeldte elevene i Vefsnaregionen. Jeg er overbevist om at regionen vil bli et godt vertskap for økt aktivitet og utvikling av reiselivet, sier fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF) som en begrunnelse for bevilgningen. Det melder Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Les også

Laksefiske i Vefsna og Fusta: - Om noen år venter et fiskeeventyr

 

Kommentarer til denne saken