[AN] Mer enn én mil med tunge og lette kjøretøy må fraktes til lands og til vanns for å stå klart til årets store militære vinterøvelse, Joint Viking 2017. Dette melder Forsvaret.no.

Joint Viking 2017 er en nasjonal øvelse hvor hovedmålene er å øve på krisehåndtering og forsvar av Norge. Øvelsen vil foregå fra 6.–15. mars, i et område som strekker seg fra Alta–Lakselv–Karasjok og til Kautokeino.

Hærens Brigade Nord står for nesten hele milen med kjøretøy som skal fraktes nordover. Utstyret til de øvrige forsvarsgrenene kommer i tillegg, og utgjør noen hundre meter de også.

For eksempel skal fire HV-distrikt ha med sitt materiell. Det skal også 139 luftving med utstyr fra både Rygge og Bardufoss. For ikke å glemme alle containerne med etterforsyning av reservedeler, drivstoff, mat og bergingsressurser til 50 tonn tunge stridsvogner.

Øvelse "Tyfon"

Den strategiske forflytningen av materiell før og etter vinterøvelsen er så omfattende at øvelsen har fått navnet "Tyfon".

Forsvarets evne til å utføre sine hovedoppgaver står og faller blant annet på evnen til understøttelse, altså logistikken. 

– Logistikk må planlegges, og logistikk må evne å håndtere også det uventede. Logistikken er ikke bare oljen i maskineriet, det er også vitale deler som en forsvarsmakt ikke kan klare seg uten, forklarer operasjonsplanlegger Odd Helge Pettersen i Nasjonal logistikkommando (NLK) til Forsvaret.no.

Det hjelper ikke å ha topp trente soldater, hvis ikke utstyret kommer frem i tide, mener Pettersen.

8000 deltakere

Cirka 8000 personer fra deltakerlandene Norge, Storbritannia og USA skal være med på øvelsen. NLK har brukt ett år på å gjøre beregninger og sikre transportressurser om bord i fly, busser, tog, båter og biler, slik at både personell og ferdig vedlikeholdt materiell er på plass til øvelsesstart 8. mars. 

– Det er en lenke av mange små hendelser, der hver del må passe sammen. Som et finstemt urverk, bare i et mye større maskineri, forklarer Pettersen.​