Gå til sidens hovedinnhold

Sliter du med dårlig ånde? Slik kan du bli kvitt det

Artikkelen er over 4 år gammel

Er du en av dem som sliter med dårlig ånde? Du kan trøste deg med at du ikke er alene – og at det finnes råd for å bli kvitt det. Men bakteriedrepende munnskyllemidler er ikke et av dem.

Det er temmelig vanlig å ha dårlig ånde innimellom, spesielt om morgenen. Heldigvis er det som ofte ganske enkelt å gjøre noe med problemet, mener munnforskere ved Universitetet i Oslo, skriver forskning.no.

Dårlig ånde skyldes nesten alltid bakterier i munnen.

Bruker du bakteriedrepende munnskyllemidler? Det bør du bråstoppe med! Slike forsøk på å utradere ubudne gjester i munnen kan i verste fall skape en egen flora av resistente bakterier som senere kan lage trøbbel både for deg selv og andre.

Stålånden kan være tegn på sykdom i munnen din. Det forteller Alix Young Vik, professor ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Det er for eksempel en sterk sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og dårlig ånde. I mange tilfeller vil tannlegen kunne oppdage hvor problemet stammer fra, sier hun til nettstedet.

Professoren opplyser at enkelte kanskje trenger en utredning hos en øre-nese-hals-spesialist. For vond lukt i munnen kan for eksempel komme fra klumper av bakterier og organisk materiale som samler seg i groper i mandlene. Men den stinkende morgenånden behøver ikke være tegn på sykdom.

Så hva skal man gjøre for å bli kvitt den stinkende ånden?

Her er tipsene til professoren:

– Rengjør munnen daglig. Puss tenner og tunge og bruk tanntråd.

-Du kan bruke ei tungeskrape i tillegg til tannbørsten. Bakteriene som lager lukt sitter ofte langt bak på tunga.

– Spytt, mat og drikke er veldig effektivt mot dårlig ånde. Det skyller bort gassene som dannes.

– I tillegg går det an å bruke kjemi for å nøytralisere bakteriegassene. Her er stoffet zink en mulighet, det binder seg til svovelforbindelsene. Derfor kan tabletter, tannkremer og munnskyllevann med dette stoffet fjerne lukta som bakteriene lager.

 

Kommentarer til denne saken