Økt tacosalg fører til flere skader i hjemmet

SKARPE RÅD: Avokado blir stadig mer populært. – Det er flott, men vær forsiktig når du skjærer i den, sier kommunikasjonssjef i Opplysningsrådet for frukt og Grønt, Gerd Byermoen. 8FOTO: Axel Sandberg

SKARPE RÅD: Avokado blir stadig mer populært. – Det er flott, men vær forsiktig når du skjærer i den, sier kommunikasjonssjef i Opplysningsrådet for frukt og Grønt, Gerd Byermoen. 8FOTO: Axel Sandberg

Av
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Tacofeberen vil ingen ende ta. Hele 54 prosent av oss spiser nå taco minst én til tre ganger i måneden – opp fra 47 prosent i 2015.

– Taco er blitt et samlebegrep på texmex-mat, eller plukkemat vi spiser sammen med familie og venner på fredagskvelden. Det kan være wraps, skjell eller en tacobolle. Med eller uten kjøtt – de mest avanserte bruker kanskje bønner eller fisk, som jo er nærmere den mexicanske originalen, forklarer Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun tror mye av populariteten skyldes at fredags-taco er nokså enkelt å tilberede, samtidig som konseptet byr på mye variasjon.

– Det er som skapt for hele familien. Man kan sette sammen smaker selv, og det er en enkel måte å få barn til å spise mer grønt på, fordi det er gøyalt å komponere sin egen rett. Så dette er en mattrend som i all hovedsak er positiv, mener hun.

Avokadoskader

Noe som har bidratt til taco-bølgen, er økt tilgjengelighet på modne avokadoer.

For 10 år siden spiste vi rundt 700 gram avokado per person. I fjor inntok hver av oss nærmere 2,4 kilo – altså 9–10 avokadoer i året.

Hjemmelaget guacamole har blitt et fast innslag i det norske texmex-kjøkkenet. (Se oppskrift nederst i saken)

(Saken fortsetter under bildet)

IKKE SLIK: Mange forsøker å fjerne avokadosteinen ved å føre en skarp kniv ovenfra og ned. Det er ikke lurt. FOTO: Axel Sandberg

IKKE SLIK: Mange forsøker å fjerne avokadosteinen ved å føre en skarp kniv ovenfra og ned. Det er ikke lurt. FOTO: Axel Sandberg

Samtidig som avokadoen er fylt med sunt umettet fett, vitamin E og B6, og bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, så fører den til at opptil flere hundre nordmenn hvert år må på legevakten.

Det er nemlig fort gjort å pådra seg kuttskader når man skjærer i avokadoen med en skarp kniv og forsøker å lirke ut den glatte steinen. Slike ulykker er blitt så hyppige at helsepersonell ganske enkelt betegner dem som avokadoskader.

Bare i Oslo havnet 87 mennesker på legevakten på grunn av avokadoskader i 2016.

– Ja, vi får inn en del avokadoskader. Som oftest skjer de fordi man skjærer vertikalt ned på steinen, som sklir vekk, og man hogger kniven ned i hånden eller fingeren, sier legevaktlege Mina Piiksi Dahli.

(Saken fortsetter under bildet)

BRUK SKJE: Bytt ut kniven med skje, så unngår du legevaktbesøk midt i fredagskosen. FOTO: Axel Sandberg

BRUK SKJE: Bytt ut kniven med skje, så unngår du legevaktbesøk midt i fredagskosen. FOTO: Axel Sandberg

Gulrøtter skal man også være forsiktig med.

– Her oppstår skaden som oftest i forbindelse med at man bruker kraft når man skal skjære gulroten på langs for å lage sticks, og så sklir gulroten unna, sier Piiksi Dahli.

Bruk skje

Gerd Byermoen anbefaler å bruke kniven minst mulig etter at avokadoen er halvert.

– Ikke bruk den skarpe kniven til å fjerne avokadosteinen eller til å skrape ut fruktkjøttet. Bruk heller skje til både å forsiktig vippe ut steinen og grave ut kjøttet, anbefaler hun.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Fakta om avokado

Hass er den mest utbredte avokadosorten. Navnet skyldes at den ble oppdaget i hagen til Rudolph Hass i California på 1930-tallet.

Avokado, som egentlig er en frukt og ikke en grønnsak, inneholder mer kalium enn banan. Den er også svært proteinrik.

Frukten er rik på antioksidanter, aminosyrer og essensielle oljer som mange hevder kan brukes til å reparerer skadd hår, redusere rynker og behandle tørr og solbrent hud.

I Brasil er en blanding av avokado og iskrem en populær dessert.

Dersom avokadoen er umoden, kan du legge den sammen med et eple, som får fortgang i modningsprosessen.

Mango – som det er blitt populært å lage salsa av – er også en frukt man skal ha respekt for. I stedet for å holde den i den ene hånden mens man skjærer med den andre, begynn med å skjære av den ene tuppen med mangoen liggende på en fjøl.

Sett deretter mangoen på «høykant» med den avskårede siden som base.

Så skjærer man skiver mot fjølen, og dreier mangoen rundt sin egen akse, inntil bare midten som inneholder steinen er igjen.

Dersom man er uheldig og ulykken er et faktum, er det viktig å stanse blødningen.

Legg på en kompresjonsbandasje og hold hånden høyt til det slutter å blø.

Dersom du ikke har normal følelse eller bevegelighet, eller dersom kuttet åpenbart er dypt, så må du dra på legevakten.

Med tanke på at det går med 40–50 millioner avokadoer hvert år, er imidlertid skadefrekvensen relativt sett nokså lav, understreker Byermoen.

(Saken fortsetter under bildet)

NAM-NAM: En tacotallerken bestående av tomat- og mangosalsa, kjøttfyll, guacamole og salat er både enkelt og godt. FOTO: Axel Sandberg

NAM-NAM: En tacotallerken bestående av tomat- og mangosalsa, kjøttfyll, guacamole og salat er både enkelt og godt. FOTO: Axel Sandberg

Artikkeltags