Elsfjord skole markerte starten av skoleåret med turer og aktiviteter og kalte uka "Løyle ilag"

Elsfjord skole startet skoleåret med ei uke kalt "Løyle ilag".

Elsfjord skole startet skoleåret med ei uke kalt "Løyle ilag". Foto:

Av
DEL

Elsfjord skole gjennomfører hver høst ei «Løyle i lag-uke» den første skoleuka etter sommerferien. Temauka har to faste tema: Godt skolemiljø og lokalhistorie. I forbindelse med at det snart er 75 år siden 2. verdenskrig ble avsluttet har skolen i år fokus på perioden 1940-45.

Det er et variert teoretisk- og praktisk opplegg elevene skal gjennom i løpet av uka. Mandag var det skolestart og Kick off for temaene i årets «Løyle i lag-uke». Elevene fikk oppleve radiosending fra krigsårene og rundt om på skolen ble det hengt opp avisutklipp, opprop, proklamasjoner og propaganda fra krigsårene. Under den tradisjonelle vaffel-lunsjen med elevene opplevde de segregering og forskjellsbehandlingen som jødene opplevde under 2. verdenskrig.

Tirsdag var det turdag til Radiohøla i Drevvatn. Dette var et hemmelig sted hvor lokalbefolkningen gjemte bort- og hørte på radio fra England under krigsårene. Det er ei godt gjemt hule, som kan nås via mange forskjellige veier. Dette for å ikke etterlate seg spor, slik at tyskerne kunne oppdage hva hula ble brukt til. Elevene fikk også plukke blåbær i hjemmelagde blekkspann. Av bærfangsten ble det laget blåbærsuppe som gikk ned på høykant.

Onsdag laget elevene en kopi av steinformasjonen (Edelweiss) fra krigens dager som finnes i Elsfjord. Denne ble anlagt i skolens sandkasse. Originalen ble laget av østerrikske bergjegere rundt 1940. Den er i dag overfylt og ikke synlig. Edelweissen var laget av hvit og gul dolomitt som var hentet i grustaket i bygda. Det sies også at to av soldatene mistet livet i grustaket under uttak av stein til denne Edelweissen. Edelweiss ble for de østerrikske soldatene sett på som et symbol på frihet og hjemlengsel. Elevene så også den ikoniske filmen «Da far var på Grini».

Torsdag var det tur til Mosjøen og bygdetunet på Skjervengan. Dagen inneholdt omvisning på bygdetunet. Her fikk de bake og steike flatbrød i eldhuset. Og etterpå spiste de «neribrytæ», eller det mer kjente flatbrød med melk og sukker. Dagen inneholdt også husavhør (gammeldags skoletime) og forelesning om motstandsbevegelsen i Skogstua. Da skoledagen var over dro elevene på pizzarestaurant, før de avsluttet ettermiddagen i Kippermoen svømmehall. På bussen hjem traff vi fornøyde og slitne elever og lærere. God skolestart med teori og praksis hånd i hånd er gjennomført!

Artikkeltags