Gå til sidens hovedinnhold

- Det brenner i Susendal!

Artikkelen er over 5 år gammel

– Du har satt Susendal i brann! Elsa Laula ble født i Susendal og ikke i Wilhelmina som du påstår.

Forfatter Siri Broch Johansen har nettopp redegjort for hvorfor hun tror at Susendal og Vefsns berømte kvinne ikke kom fra dalen, men altså fra Sverige.

Alle i dalen vet

Salen foran henne på Vefsn bibliotek er stappfull denne mandagskvelden den 6. juli. Flere høres ut til å komme fra nettopp Susendal. Noen stirrer hoderystende tilbake på forfatteren som, i den nye dokumentarboka si, mener å bevise det motsatte av det «alle» vet. En av dem er Torbjørn Børgefjell.

– Bestemor mi kjente godt til Else Laula. Hun solgte ost til henne. Hun sa alltid at Else Laula var født i Susendal.

Sint telefon til NY

Siri Broch Johansen mener å kunne bevise, gjennom sin forsking, at den samiske forkjemperen ble født nær Wilhelmina og døpt tre dager gammel i 1877. Broch Johansen har basert seg på kirkebøker og historisk materiale.

– Det er flott at ei dame som ble født for 138 år siden, fortsatt vekker så stort engasjement. Det viser bare at de er stolt av henne. mener forfatteren. Hun har merket engasjementet fra folk både i Susendal og på Helgeland generelt den, under arbeidet med boka som ble lansert denne mandagen.

– Da det ble kjent at jeg mente hun ble født i Sverige, fikk jeg grytidlig en morgen telefon fra en meget irritert mann fra Susendal. Jeg befant med akkurat da i New York. Han mente jeg var helt på villspor, forteller hun.

Kommentarer til denne saken