Gå til sidens hovedinnhold

Elg på Helgeland var i fjor frisk som fisk - men Mattilsynet vil fortsatt være på den sikre siden

Artikkelen er over 3 år gammel

I fjor høst gjennomførte Mattilsynet på Helgeland i samarbeid med elgjegere, kommuner, Veterinærinstituttet, NINA og Miljødirektoratet en omfattende testing av hjernevev fra elg som var skutt under elgjakta på Helgeland. Hensikten var å finne ut om elgen var smittet av den såkalte «skrantesyken» – forkortet CWD (chronic wasting disease).

Les mer om sykdommen her

Vev fra 249 elghjerner ble testet i Vefsn, Grane og Hattfjelldal. Ingen elg var smittet av skrantesyken.

Bakteppet for å iverksette testopplegget var at flere rein og elg i Sør-Norge var dokumentert syke av CWD.

Til tross for det oppløftende resultatet i fjor så gjennomfører Mattilsynet på Helgeland også i høst et opplegg med testing av hjernen på hjortedyr, herunder elg, rein og rådyr.

– Vi tester så mye som mulig av fallvilt som er over ett år gamle. Fallvilt har størst sjans for å være smittet, fordi sykdommen gjør at dyra ofte søker til veiene og til jernbanen, sier Siv Svendsen, fungerende seksjonssjef, dyr- og slakteritilsyn, Mattilsynet på Helgeland.

Fallvilt er hjortedyr som er selvdøde, syke eller som dør etter å ha blitt påkjørt  langs veier og på jernbanen. Svendsen sier at testopplegget i tillegg inkluderer prøvetaking av all rein og hjort over to år som blir slaktet.

– Vi har tatt 307 prøver av reinslakt på Helgeland i høst, mest fra Bindal, Hattfjelldal og Rana. Vi har tatt omkring 150 prøver fra fallvilt, inkludert rådyr. Alle prøver vi har tatt av fallvilt og av slakt ga heldigvis negativt resultat, sier Svendsen.

Hun legger til at Mattilsynet frykter at hjernesykdommen skal bre seg nordover.

– Vi har til sammen registrert åtte tilfeller på landsbasis, hvorav to på Selbu og seks i Nordfjella. Jeg håper virkelig ikke at vi får sykdommen opp hit. Vi har derfor iverksatt smitteverntiltak. Det finnes ingen kur mot sykdommen, sier Svendsen.

Tiltakene går i korthet ut på at det ikke er lov å flytte levende dyr av hjortefamilien nordover fra Trøndelag. I tillegg er det forbudt å sette ut saltstein og fôr til ville hjortedyr.

– Vi vil fortsette å ta prøver av slakt av rein, hjort og fallvilt, i alle fall til ut 2017, sier Svendsen.

- Videre prøvetakingsregime vil Mattilsynet vurdere etter hvert, legger hun til.

Kommentarer til denne saken