Ekstremværet «Cora» rammet Helgeland søndag og det var vind med orkan styrke, strømbrudd, hustak blåst av og verdensarvsenter skadet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Oppdatert 20:05: Rv73 gjenåpnet. Riksvei 73 over Krutfjellet er nå åpnet igjen. Det var tidligere kolonnekjøring på strekningen på grunn av opprydningsarbeid.

Oppdatert 19:50: Helgeland Kraft melder at nå er litt over 150 kunder strømløse rundt om på Helgeland.

- Vi oppfordrer kunder om å tipse oss hvis de fortsatt opplever strømbrudd uten at dette er varslet.  Meld ifra til oss på feilmeldingstelefon 75 10 07 51, sier Frode Dorp.

Oppdatert 19:40: Kolonnekjøring ved Krutfjellet. Det er kolonnekjøring på riksvei 73 over Krutfjellet i Hattfjelldal. Statens vegvesen melder at holder de på med opprydningsarbeid.

Oppdatert 18:54: Krutfjellet er stengt. Statens Vegvesen melder at Rv 73 Trofors - Hattfjelldal, på strekningen Trofors - Krutvatn (Riksgrensen) er stengt på grunn av uvær.

Oppdatert 18:54: Det er ennå ferger som sliter, og i følge Statens Vegvesen går det ikke ferger til Dønna og Herøy. Ferjestrekningen Sandnessjøen-Bjørn er innstilt på grunn av uvær. Ferjestrekningen Herøy-Søvika er innstilt på grunn av uvær.

Oppdatert 18:15: Uværet begynner å gi seg.   Ferjestrekningen mellom Igerøy og Tjøtt går nå som normalt etter oppsatte ruter. Sambandet var kansellert tidligere i dag som følge av værforholdene. Også fergesambandet mellom Horn og Andalsvågen er nå i drift igjen. Avgangene fra Andalsvågen klokken 17:45 og fra Horn klokken 18:35 vil gå som normalt.

Oppdatert 17:24: Gladmelding fra Helgeland Kraft. 600 strømløse på Helgeland. Antallet strømløse kunder hos Helgeland kraft var klokken 17:20 nede i 600 abonnenter. Tallet var oppe i over 5200 tidligere i dag, da ekstremværet «Cora» herjet som verst.

Oppdatert 17:21: Helgeland kraft skriver på sine nettsider at det nå er litt over 5200 kunder som er strømløse. Det meldes om svært kraftig vind på ytre strøk og den siste halvtimen har vi fått flere høyspentfeil og lavspentfeil.

Oppdatert 17:20:  Ekstremværet «Cora» er avsluttet melder Meteorologisk institutt. Det gjelder nok ikke deler av Helgeland. De melder at vinden har minket til nordvest sterk kuling til liten storm på kysten, og vil minke ytterligere utover ettermiddagen og kvelden i Trøndelag og på Helgeland. De skriver på sine nettsider at ekstremværet nå anses for å være over.

Oppdatert 17:19: Stengt vei. Riksvei 73 ved Trofors er midlertidig stengt på grunn av været, skriver Statens vegvesen.

Oppdatert 17:15: Politiet melder at ALL FERDSEL FRARÅDES INNTIL VIDERE. Mosjøen: De fleste veier er snødd igjen. Kommunen kan kun brøyte med traktorer da det ikke er forsvarlig å brøyte med brøytebil.

Oppdatert 16:45: - Det er et varierende antall abonnenter som er uten strøm. Oversikten akkurat nå viser hele 4.400 som ikke har strøm i husene. Ytre strøk av Helgeland er verst rammet, men vi ser at det kommer flere og flere innover også. Leirfjord er ute nå, og områdene opp mot Korgfjellet, sier Frode Dorp i HelgelandKraft.

Oppdatert 16:22: E6  er stengt inntil videre. Det er strekningen Majavatn - Brenna som er stengt på grunn av uvær.

Oppdatert 16:15: Flere ferjesamband sliter. Avgangen fra Forvik kl. 16.40 på hovedruta og avgangene fra Tjøtta  kl. 15.30 og fra Forvik kl. 16.30 på suppleringsruta er innstilt. Sambandene Igerøy - Horn og Horn-Andalssvåg har vært innstilt. Vindmåleren ved Brønnøy havn har målt orkan styrke med 43,2 m/s i kastene.

Oppdatert 15:55: Mosjøen: Flere veier har føket igjen. Flere biler står fast i sentrum.

Oppdatert 15:42: 2.700 kunder uten strøm 2.700 abonnenter hos Helgeland kraft er strømløse. De skriver på sine nettsider at de klokken 15.30 hadde fått flere høyspent- og lavspentfeil på grunn av ekstremværet, men at flere montører er ute for å starte feilsøking.

Oppdatert 15:35: Politiet advarer med melding på twitter. Helgeland er rammet av uvær. Sterk vind og snø medfører stengte veier og liten sikt. Vi oppfordrer alle til å holde seg innendørs.

Oppdatert 15:29: Verdensarvsenteret på Vega skadet i storm. Deler av det nye verdensarvsenterer som er under konstruksjon på Vega har blåst ned. Det skal være snakk om to vegger som har endt opp på havet sammen med et naust.

Oppdatert 15:17: Taket til et bolighus i Sandnessjøen har blåst av, melder politiet i Nordland. Brannvesen og politi er på stedet.

Oppdatert 15:11: Litt over 1.200 av Helgeland Kraft sine kunder er strømløse, melder bedriften på sine nettsider.

Oppdatert 14:25: Helgeland Kraft merker seg uværet og har hatt en del strømutfall av kortere varighet. Klokken 14:00 melder bedriften på sin egen nettside at det er svært kraftig vind på ytre strøk og at Helgeland Kraft har fått inn flere høyspentfeil og lavspentfeil i områdene rundt Brønnøy og Sømna.

– Den store nedbørsmengden i form av snø med økende vindstyrke på Helgeland gjør at mye snø på linjer og trær løsner. Dette fører til at mange linjer slår imot hverandre og fører til kortere strømbrudd. Mellom Sundsåsen og Varntresk, er montører på vei opp for å starte feilsøking. Den store snømengden gjør feilsøkingsarbeidet utfordrende for vår montører. Gjennom søndags formiddag har spesielt ytre strøk hatt kortere strømutfall, på øyene utenfor Sandnessjøen og Brønnøysund, skriver Helgeland Kraft, og oppfordrer kunder om å gi beskjed dersom de opplever strømbrudd, har informasjon om hendelser i strømnettet og mulige farlige situasjoner som bedriften bær vite om.

12:10: – Akkurat nå blåser det orkan på Skrinda fyr på Skrindabanken rett vest for Sømna. Det er også ganske heftig ute på oljefeltene, vi har registrert orkan på Heidrun og Norne i formiddag, sierstatsmeteorolog Eirik Samuelsen til Helgelendingen klokken 12:10 på søndag.

Les også: Ekstremværet «Cora» er på vei og påvirker været på Helgeland søndag

Han forteller at det samtidig er nesten vindstille i Brønnøysund, så ekstremværet byr på store variasjoner fra sted til sted.

– Det som er bra er at den kraftige vinden er veldig kortvarig. Så når den nå kommer inn mot de sørlige delene av Helgeland blir det kraftig og kortvarig, men kommer til å gi lite sikt, det er kraftige snøbyger i tillegg til vinden. Det drar seg gjennom nå i løpet av par timer, fortsetter Samuelsen.

Han kan berolige beboerne i Mosjøen og Sandnessjøen med at det kommer til å bli relativt rolige vindforhold selv om Cora passerer området.

– Lavtrykkssenteret går midt over deres område, så ekstremværet er egentlig ute på kysten i sør ved Sømna og langs overgangen mellom Trøndelag og Helgeland. Det ser ganske heftig ut der. Ved Sandnessjøen og Mosjøen kommer det litt nordvestlig kuling utover ettermiddagen og noen vindkast, og dere kan forvente bra med snøbyger resten av dagen, sier Eirik Samuelsen.

Uværet langs kysten har ført til at ferjesambandet mellom Herøy og Søvik er innstilt inntil videre. I tillegg har det gått et snøras over fylkesvei 17 ved Lia på strekningen Nesna–Kilboghavn. Raset gikk i dag formiddag og Rana Blad får opplyst at det blir gjort en ny vurdering av om man skal åpne veien klokken 16:00.

Ferjestrekningen Igerøy – Horn og Horn – Andalsvågen er innstilt grunnet uvær, melder Statens vegvesen.

Statens vegvesen melder at Fylkesvei 17 over Sjonfjellet tidligere i dag var stengt på grunn av uvær, men at veien nå er åpen. E6 over Saltfjellet hadde kolonnekjøring tidligere på dagen, men fra 13:31 ble veien åpnet for vanlig trafikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken