To av 21 trafikkdrepte i Norge ble drept på E6 gjennom Helgeland

E6: Illustrasjonsfoto fra E6 ved Forsmo bru i Vefsn. Foto: Jon Steinar Linga

E6: Illustrasjonsfoto fra E6 ved Forsmo bru i Vefsn. Foto: Jon Steinar Linga

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Rana Blad):Første kvartal ble 21 drept i trafikken i Norge. To ble drept i Nordland. Begge gangene på E6 gjennom Helgeland

Tall fra Statens vegvesen viser at det 10 færre ble drept i trafikken i landet som helhet de tre første månedene av 2017, sammenlignet med året før. Totalt mistet 21 personer livet i denne perioden.

- Vi har ingen umiddelbar forklaring på den markante nedgangen. Dette er trolig de beste tallene vi har hatt etter et første kvartal noensinne. Tendensen over tid er krystallklar – det er stadig tryggere på norske veier, sier Guro Ranes i Vegvesenet i en pressemelding.

Flest møteulykker

I mars omkom åtte i trafikken, noe som er en mindre enn samme måned i fjor.

I årets første kvartal ble 21 personer drept, mens det tilsvarende tallet for de fem foregående årene har variert mellom 23 til 39.

Av de 21 som omkom i årets tre første måneder, var det 15 menn og 6 kvinner.

Møteulykker dominerer årets dødsulykker, hvor også utforkjøringsulykker og fotgjengerulykker går igjen.  

Nordland nest verst

Flest dødsulykker så langt i 2017 har det vært i Rogaland. Der har fem personer mistet livet. Nordland ligger på en lite hyggelig andreplass med to trafikkdrepte. Her skjedde den første dødsulykken på E6 i Majavatn den 2. januar. Der ble føreren av en varebil drept i en møteulykke med en trailer. Den adre dødsulykken i Nordland skjedde også på E6 gjennom Helgeland ved Fustvatnet den 19. januar. Der omkom en tankbilsjåfør etter en utforkjøring.

Andreplassen over fylker med antall drepte deler Nordland med fylkene Sør-Trøndelag, Hordaland og Møre og Romsdal.

I fylkene Akershus, Østfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Finnmark har ingen mistet livet på veiene hittil i 2017. 

21 drepte er 21 for mange

- Vi er selvsagt glade for nedgangen. Samtidig er 21 drepte i trafikken, 21 for mange. Lykkes vi med å få stadig flere til å kjøre etter forholdene og overholde fartsgrensene, kjøre rusfritt og bruke bilbelte, er gevinsten for trafikksikkerheten stor. Vi har alle et felles ansvar for å ferdes trygt i trafikken, sier Ranes.

Nullvisjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken ligg som grunnlag for Vegvesenets og andre aktørers arbeid med trafikksikkerhet i Norge.

- Tiltak som målrettede kampanjer, kontroller, bedre trafikantopplæring, ny teknologi i bilen og fysiske tiltak på vegen, kan bidra til at stadig færre av oss mister livet i trafikken. Ved å alltid kjøre etter forholdene og aldri over fartsgrensen kan hver og en bidra til at dødstallene fortsetter å synke, er oppfordringen fra Guro Ranes.

Artikkeltags