Gå til sidens hovedinnhold

DNB: - En av fem bruker for mye på julegaver

Artikkelen er over 3 år gammel

En helt fersk undersøkelse som Respons Analyse har utført for DNB viser at en av fem nordmenn synes at de brukte for mye penger på julegaver i fjor.

– Derfor tenker jeg at det kan være behov for å gi noen råd om hvordan man kan gjennomføre årets julehandel uten at det resulterer i trang privatøkonomi til langt utpå nyåret, sier finansrådgiver Inger Lise Bråttvik i DNB i en pressemelding.

Planlegg handelen

Planlegging er stikkordet for dem som vil slippe billigere unna i år.

– Jeg vil derfor oppfordre folk til å sette av litt tid til å planlegge innkjøpene, lage julebudsjett og skrive handlelister allerede nå. Dette er det altfor få som gjør, sier Bråttvik og legger til at kun sju prosent av befolkningen lager julegave-budsjett.

Bråttvik anbefaler å starte julehandelen tidlig.

– Det er ofte førjulstilbud i november. Black Friday har også blitt er fast innslag hos handelsstanden i Norge de siste årene. Hvis du er forberedt kan du gjøre gode kjøp både i butikker og på nett 24. november, sier Bråttvik.

Men hun fraråder deg mot å stresse rundt i butikkene uten å vite hva du skal kjøpe.

– Det tar mye tid, og du ender lett opp med å kjøpe på impuls og kanskje til høyere pris enn planlagt. Vet du hva du skal ha kan du på forhånd sammenligne priser og finne ut hvor varen er billigst. Da vet du hvor du skal.

Bruk kredittkortet fornuftig

Kredittkortet kan være nøkkelen til å starte julehandelen tidlig, fordi du ikke behøver å vente på julelønnen.

– Når du handler med kredittkort får du ofte rentefri kreditt i 45 dager. Det å handle med kredittkort er derfor økonomisk gunstig forutsatt at betalingen ikke utsettes ytterligere. I tillegg vil fakturaen fra kredittkortselskapet gi deg god oversikt over kjøpene, informerer Bråttvik.

Men du bør ikke handle julegaver med kredittkortet dersom du ikke kan tilbake innen 45 dager eller innen rimelig tid.

– Da vil det påløpe høye renter, som vil gjøre gavene dyrere enn de var i utgangspunktet. I så fall bør du heller vurdere å kutte gavebudsjettet. Husk at tjenester som turfølge, handling, snømåking, vasking eller barnevakt kan være fine julegaver som ikke koster deg annet enn tid, sier Bråttvik.

Julehandel på nett?

Hvorfor ikke handle på nettet? Noen liker å gå i julepyntede butikker for å komme i julestemning, men stemning kan du lage hjemme i stua også.

– Setter du på julemusikk og tenner stearinlys kan du i fred og ro både sammenligne priser og handle gaver på nett, og du blir fort ferdig med det meste, sier Bråttvik.

Dersom du handler på utenlandske nettsteder må du vær klar over at det kan påløpe frakt, moms, toll, særavgift og et fortollingsgebyr på kjøp over 350 kroner. Varen kan derfor fort bli dobbel så dyr. Bruk derfor alltid importkalkulatoren på toll.no før du gjennomfører kjøpet.

– Når du handler på nettet kan du heller ikke se og ta på varen før du kjøper den. Hvis du betaler med kredittkort omfattes kjøpet av kredittkjøpsloven. Det kan gjøre det lettere å få refundert pengene hvis varen ikke kommer eller de har feil eller mangler, opplyser Bråttvik.

Pengegaver er ikke kjedelig

Du burde også unngå å kjøpe gaver som ikke blir brukt.

– Husk i hvert fall å få byttelapp. Mange gaver blir liggende ubrukte i skuffer og skap, sier Bråttvik.

– Gavekort kan kanskje virke som et godt alternativ hvis du ikke vet hva du skal kjøpe, men vær klar over at gavekort ofte blir liggende til de går ut på dato, legger hun til.

Ifølge Forbrukerrådet har vi nordmenn gavekort til en samlet verdi av rundt 2,5 milliarder kroner liggende ubrukt.

– Noe som helt sikkert vil komme til nytte er penger, fondsandeler eller aksjer. Pengegaver behøver ikke være kjedelige. Du kan pakke fint inn en sjokolade, eller noe annet som ikke koster så mye, og legge ved et kort hvor det står at selve gaven vippses over i løpet av julekvelden.

Kommentarer til denne saken