Sissel Tverå Johansen (45) vrenger av seg klærne og løper uti vannet på Bystranda i Mosjøen. Høst eller ikke, her skal det bades. Og temperaturen er mer enn godkjent.

Behagelig vann

– Helt nydelig! gliser Sissel – som har med seg sønnen Simen Johansen (11) på dagens stunt. Begge lar seg begeistre av Bystranda og badevannet.

– Mer behagelig enn den «Sydensalte».

– Blir det et månedlig bad utover vinteren?

– Med denne temperaturen, så klart ja. Men vi får se, sier Sissel som har en viss sans for isbading. Ikke den tradisjonelle hvor du hopper uti et hull i isen, men varianten med en dukkert fra vannkanten.

– Rekorden er 1. april.

Janne Nordahl og Line Lukassen dropper badedrakten og nøyer seg med en ispinne i strandkanten.

– Hva synes dere om Bystranda?

– Helt fantastisk! Det er utrolig at Mosjøen klarte å få til dette på så kort tid, sier Janne.

– Jeg gleder meg til å ta stranda i bruk til sommeren, melder Line.

– Er dere glad i å bade?

– Ja!

Go'stemning og sauna

Torun Bjørkås og Stian Skogly plukker skjell i strandkanten samme med datteren Lydia (4 1/2).

– Vi har brukt området masse. Lekeapparatet her er det beste i byen, i hvert fall for de yngste barna. Og så er det bra at sanden ikke er filtrert, det gjør at det blir artigere for ungene å leke. Det er jo stas å finne skjell, sier Torun – og studerer dagens «fangst».

– Jeg synes det er veldig skøy at utkastet til Jens Remmen Wiken sin idé ble noe av.

– Det er artig at man faktisk får til ting i Mosjøen. Det er skikkelig go'stemning nå, med Helgelandstrappa, Bystranda og Via Ferrata, melder Stian.

– Nå er sauna det eneste som mangler.

Nordland fylke og Vefsn kommune bevilget 1 millioner kroner hver til stranda. Helgeland museum skal sette opp skilt med informasjon om kulturminnet Pålgarden, og til neste år blir det satt ut flere søppeldunker på området.

NRK Nordland laget reportasje fra Bystranda i Mosjøen mandag.