Gå til sidens hovedinnhold

Lakrisbåter og båtsikkerhet

Artikkelen er over 5 år gammel

13.000 lakrisbåter er delt ut til nordlendinger sammen med budskapet om godt alkovett ombord.

Redningsselskapet, Røde Kors Hjelpekorps og Kystvakten snakket med tusenvis av båtførere i Nordland i fjor om bedre båtsikkerhet.

I tillegg ble over 13 000 lakrisbåter delt ut til båtglade nordlendinger sammen med budskap om godt alkovett.

Sandnessjøen Røde Kors og kystvaktskipet Heimdal har med seg nye lakrisbåter til Trænafestivalen.

Yrende liv

Kystvakta, Røde Kors, politiet, båtforeninger, Redningsselskapet og båtbransjen er til stede langs hele norskekysten med kampanjen Klar for sjøen i sommer.

Skipssjef Einar Andreassen på kystvaktskipet Heimdal mener Trænafestivalen er et godt sted å snakke båtsikkerhet.

– Det er mange båter og yrende liv på Træna i disse dager. Vi er her for å yte bistand til politiet, for å gjennomføre kontroll av promille, vest og uvettig båtkjøring. Ulykker på sjøen henger ofte sammen med for stort alkoholinntak, det ønsker vi å forebygge. Lakrisbåter er en god døråpner for å snakke om alkovett til sjøs.

Gode holdninger

En ny undersøkelse fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL viser at 88 prosent av innbyggerne i Nordland mener at alkohol og båtføring ikke hører sammen. Leder i AV-OG-TIL, Kari Randen er ansvarlig for Klar for sjøen-kampanjen og koordinerer arbeidet for bedre sjøsikkerhet.

Hun mener dette er et godt utgangspunkt, men jobber for at gode holdninger følges opp i praksis også.

– Været, sjøen og andre sjøfarende byr på en del utfordringer, disse takler man best med et klart hode. Det skal ikke mye alkohol til før oppmerksomhet og sanser svekkes. Vær helt edru til rors, og vent med ankerdrammen til turen er avsluttet, er hennes klare oppfordring.

Kommentarer til denne saken