Gå til sidens hovedinnhold

Eier du bå? Da bør du passe på i sommer

Artikkelen er over 5 år gammel

Båtsesong er høysesong for tyveri av både båter og båtutstyr. – Det er så surt å få båtsesongen ødelagt av tyveri.

Det sier Edmond Wold Gaulen, som er fagsjef båt hos Frende Forsikring. Bransjen har registrert en rekke båttyveri den siste tiden, og politiet sitter på etterretningsinformasjon om utenlandske bander med stor interesse for norske havner.

- Vær på vakt om du oppdager ukjente biler i båthavna, det kan være tyver som ser seg rundt. Vi har sett en rekke raid fra omreisende, velutstyrte bander i det siste, sier Edmond Wold Gaulen i Frende.

Interessert i tips

Politiet har gått ut og bedt om at publikum noterer registreringsnummer på eventuelle biler, og gjerne tar mobilbilder dersom situasjonen tillater det. Politiet er meget interessert i tips fra folk som observerer mistenkelig aktivitet ved marinaer og andre steder det lagres båter eller andre verdigjenstander.

- Til tross for at stadig flere sikrer båten godt, registrerer bransjen en solid økning i antall tyveri fra og av båt, forteller Gaulen.

Sammen med havariskader står tyveriskader for storparten av de årlige forsikringsutbetalingene. Ifølge Finans Norge ble det i fjor meldt 10.634 skadetilfeller på fritidsbåtforsikring, 1667 av disse er tyveriskader.

Enkle tiltak

Det er ofte enkle tiltak som skal til for å sikre båt og utstyr mot tyveri.

- Foreta hyppig tilsyn med båten, sørg for at motor og kostbart utstyr er godt merket, og bruk godkjent lås og vaier eller kjetting, sier han. Forsikringsselskapene gir rabatt, dersom du har båten liggende i en havn med organisert vakthold.

De fleste tyverier fra båt, er av utstyr og løsøre.

- Små påhengsmotorer bør du ta med hjem, bensintanken også. Større motorer låser du med spesiallås. Ett tips kan også være å fjerne en motordel, som gjør den umulig å starte. Sørg også for at alle luker og dører er låst, og ikke la attraktivt utstyr ligge fremme. I noen båter kan du i dag til og med klikke av rattet, det er god tyverisikring, mener Gaulen.

Ta bilder

Både politiet og forsikringsselskapene anbefaler at du tar bilder av båten.

- Det vil gjøre det lettere for politiet å etterlyse båten, om den blir stjålet, sier Gaulen. Han anbefaler også å installere sporingsutstyr.

- Det finnes mye godt og etter hvert rimeligere elektronisk sporingsutstyr til båt, også eiere av mindre båter bør forhøre seg om slik sikring. En alarm med skikkelig sirene, vil også kunne skremme tyvene, så båten din får ligge i fred, sier Edmond Wold Gaulen i Frende.

Forsikringsbransjen utbetalte 478 millioner kroner etter skader på fritidsbåt i fjor. Antall båttyverier økte med 17 prosent fra året før, mens erstatningene økte med 18 prosent.

Gode råd mot båttyveri

• Bruk båthavner som har etablert vakthold

• Foreta selv hyppig tilsyn med båten

• Ta med deg verdisaker når båten forlates

• Kostbart utstyr som ikke kan tas med må oppbevares innelåst i båten

• Husk at båten er ekstra tyveriutsatt når den står sjøklar på henger

• Sørg for å sikkerhetsmerke skrog, motor og drivverk

• Hekkaggregater er tyveriutsatt og bør avmonteres under vinteropplag

• Fjern løs bensintank, eller lås denne inn

• Fjerning av en viktig motordel eller montering av skjult hovedbryter vanskeliggjør båttyveri

• Tyverialarm finnes i mange varianter, spør forsikringsselskapet om råd

• Ved tyveri, kontakt umiddelbart politi og forsikringsselskap

• Sørg for å ta bilder av båten

Kilde: Finans Norge

Kommentarer til denne saken