Gå til sidens hovedinnhold

Slutt på dugnadsjobbing i barnevernet - ny ordning skal gi en forsvarlig akuttberedskap

Artikkelen er over 2 år gammel
For abonnenter

Nå blir det slutt på dugnadsarbeid i det lokale barnevernet. Fire kommuner slår seg sammen for å etablere en forsvarlig akuttberedskap. Den skal gjøre det mulig å komme raskt i kontakt med barnevernet, også i helgene.

Ikke forsvarlig

– Dagens ordning hvor barnevernet i realiteten ikke har en forsvarlig akuttberedskap etter vanlig kontortid og i helgene, er for dårlig. Den bærer i realiteten preg av dugnadsarbeid, sier Elisabeth Wulff Hansen. Hun er enhetsleder for barne- og ungdomstjenesten i Vefsn kommune og har dermed ansvar for at barnevernstjenesten fungerer som den skal. Wulff Hansen sier det som nå skjer kommer som et resultat av et statlig pålegg.

– Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som nå pålegger kommunene å få på plass en ordentlig akuttberedskapsordning. De anbefaler også at kommunene organiserer dette arbeidet etter en såkalt vertskommunemodell, sier Wulff Hansen.

Bra for småkommunene

Vefsn kommune har fulgt oppfordringen fra Bufdir. Nå slår kommunen seg sammen med naboene Hemnes, Grane og Hattfjelldal og stabler på beina et vaktlag på 17 personer som skal dekke alle årets helger.

– Dette betyr at hver ansatt får vakt tre helger i året. Tilbakemeldingene har vært at dette er en helt OK vaktbelastning, sier Wulff Hansen. Hun mener det er småkommunene som i størst grad vil nyte godt av ordninga. Både Hattfjelldal og Grane har to ansatte i barnevernet. I Hemnes er det fem, mens Vefsn som blir vertskommune for ordninga, har hele 18 barnevernsansatte.

– Barnevernets vaktnummer blir offentliggjort på kommunens nettsider slik at alle kan komme i kontakt med oss ved akutte hendelser, sier hun. Vaktnummeret er felles for alle de fire kommunene.

Utsatt

Kommunenes kostnader knyttet til den nye vaktordningen er beregnet etter antall barn og unge i aldersgruppa 0 til 17 år. Det betyr at Grane og Hattfjelldals årlige kostnad for å være med på ordningen er i underkant av 25.000 kroner. Vefsn må ut med 225.000 kroner, mens Hemnes' kostnad er 76.000 kroner. I tillegg kommer kostnader knyttet til utrykninger.

Vefsn kommune fikk 500.000 kroner av Fylkesmannen i Nordland for å utrede den nye ordningen. Prosjektgruppa har bestått at barnevernslederne i de fire kommunene. Saken er nå ute til politisk behandling. I forrige uke sluttet formannskapet i Hattfjelldal seg til ordninga, mens kommunestyret i Vefsn skal ta stilling til saken 21. november.

– Planen var å iverksette ordningen 1. desember, men iverksettelsen er nå utsatt til 1. januar, sier Elisabeth Wulff Hansen.

Kommentarer til denne saken