Kjørte med bilvindu dekket av plast – må sone én måned i fengsel etter å ha skadet ung mann for livet

DEL

En mann i slutten av 60-årene fra Helgeland er dømt til fengsel etter at han ikke overholdt vikeplikten sin da han skulle ut på Fylkesvei 17, og kjørte på en motorsyklist på sommeren i 2017. Mannen som ble truffet, fikk betydelige, livsvarige skader.

I tillegg til blant annet flere ansiktsbrudd og blødning i brystkassen, ble den fornærmede lam fra livet og ned. Han har blant annet også fått svekket syn og svekket smaks- og luktesans.

Den nå dømte mannen ble dømt til 60 dagers fengsel, hvor 30 av disse gjøres betinget. Dermed må mannen sone én måned i fengsel.

Plast foran vinduet

I dommen fra Alstahaug tingrett kommer det fram at flere vitner hadde observert at førervinduet på venstre side av bilen var dekket av plast. Et vitne som bodde i nærheten av der ulykken fant sted, beskrev det som en blå eller grålig byggeplast som man ikke kan se klart gjennom.

Den tiltalte erkjente at førervinduet var dekket av plast, og forklarte i retten at grunnen til at plasten var satt på var at han drev med lakkeringsarbeid på bilen. Han forklarte videre i retten at han hadde fri sikt gjennom vinduet, og vurderte det som trygt å kjøre slik.

Et vitne som kom til stedet like etter ulykken forklarte i retten at hun da hadde observert at bilføreren rev plast fra førersiden av bilen og la det i baksetet. Vitnet beskrev det også som byggeplast, som var gjennomsiktig men uklar. En politibetjent som ankom stedet fortalte i retten at det ble observert tape-rester både oppe og nede ved vinduet.

I avhør hadde den tiltalte mannen forklart at han trodde plasten ble slått bort da airbagen i bilen ble utløst.

Må betale erstatning

Mannen i 60-årene erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, men tingretten konkluderte med at tiltalte ved uaktsomhet har voldt betydelig skade på fornærmede sin kropp og helse, jamfør paragraf 280 i straffeloven. Videre mente retten at det er bevist utover enhver rimelig tvil at den tiltalte hadde gjort seg skyldig i to tilfeller av brudd på veitrafikklovens paragraf 31.

I tillegg til 60 dagers fengsel, hvor 30 av disse gjøres betinget, ble tiltalte dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til den fornærmede mannen. Han mister også førerretten i to år, og må belage seg på å ta en full ny førerprøve. Han må også betale saksomkostninger på 1.500 kroner.

Artikkeltags