Storkontrakt gir ringvirkninger i Sandnessjøen

DEL

– Dette er strålende nyheter for Sandnessjøen og for regionen, sier ordfører Bård Anders Langø i en kommentar til Helgelendingen. 

Kværner har signert en kontrakt med Statoil på cirka 3,8 milliarder kroner for leveransen av modulene til plattformdekket til produksjonsskipet for Johan Castberg-feltet utenfor Hammerfest. Deler av jobben skal gjøres i Sandnessjøen.

Videre utbygging

– Dette betyr en videre utbygging av fabrikkverkstedet på Strendene, sier Langø. Han minner om at anlegget var nedleggingstruet for bare 2–3 år siden.

– Visste du hva som skulle komme?

– Nei. Vi hadde et møte med Statoil på fredag. Da var de veldig hemmelighetsfulle, og ville bare si at det skulle komme nyheter om kontraktstildelinger om en til to uker, sier Langø. Han ble like positivt overrasket som alle andre da pressemeldinga kom tirsdag formiddag. Langø hadde utpå dagen tirsdag ikke fått nærmere informasjon om hvor mange ansatte det vil være behov for for å gjøre jobben i Sandnessjøen, ei heller om oppdragets varighet

Konkurransedyktig

Kværners eget anlegg på Stord skal fabrikkere modulene for gassinjeksjonen, re-kompressoren og separasjon, mens Kværners anlegg i Verdal skal fabrikkere modulen for håndtering av sjøvann og hovedpakken for rør. Som underleverandør til Kværner vil Aker Solutions’ verft i Egersund levere moduler for injeksjon av vann og kjemikalier.

- Våre dyktige medlemmer i Nord- Norge er klare til og levere både på tid og pris, sier Giæver i pressemeldingen.

Statoil som operatør på Johan Castberg har virkelig bevist at de mener alvor med norsk innhold i sin kontraktstrategi og ikke minst at aktiviteten til havs i Nord-Norge skal skape ringvirkninger på land i nord.

- Dette er en bra dag for industrien i hele landet, sier direktør i Petro Arctic Kjell Giæver.

Arbeidsplasser

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sier at dette er en gledens dag for Norge.
– Kontraktstildelingen er ett nytt bevis på hvilke ringvirkninger felt på norsk sokkel gir for bedrifter, arbeidsplasser og lokalsamfunn på land når norske leverandørbedrifter er internasjonalt konkurransedyktige, sier han
Utbyggingsplanen for Castberg-feltet er til behandling i departementet, men er ennå ikke godkjent. For at utbyggingen skal kunne gjennomføres etter planen har departementet derfor gitt tillatelse til at kontrakten kan inngås før utbyggingsplanen er godkjent.


Planlagt oppstart for Johan Castberg-feltet er 2022, og investeringskostnadene beregnes til 49 milliarder kroner. Mellom 450 og 650 millioner fat oljeekvivalenter forventes å kunne utvinnes på feltet.

Artikkeltags