– Jeg kan ikke huske at det har vært så stort oppmøte, sa Mildrid Hendbukt-Søbstad da hun ønsket velkommen til 8. mars-markering på Kulturverkstedet onsdag kveld.

– Til neste år må vi leie et større lokale. Det er ikke noe som gleder meg mer, la hun til.

Tilbakeslag?

Først ut av talerne var Sylvi Bratten fra FOKUS som snakket om «Rettigheter på retrett i den vestlige verden». Hun slo fast at det går framover med likestillingen verden over, selv om det ofte kan føles som det er mange tilbakeslag.

– 65 land har hatt positive lovreformer som handler om likestilling siden 2014. Samtidig er det 46 land som ikke har lover som forbyr vold mot kvinner. Og i ni land er det forbudt for kvinner å bevege seg utendørs uten i følge med en mann.

Abortlovgivningen i mange land er en alvorlig trussel mot kvinners helse. Det er ikke lavere aborttall i land som forbyr abort. Sju millioner kvinner blir skadet av ulovlige abortinngrep årlig. Mellom 20.000 og 40.000 kvinner dør. 220 millioner kvinner har ikke tilgang på prevensjon.

– Uansett holdning til abort må vi møte hverandre med respekt, avsluttet Sylvi Bratten som tok med en referanse til Donald Trumps anslag mot abortsøkende kvinner.

– Det er tilbakeslag, men det har heller aldri vært et bedre tidspunkt i verden å bli født som kvinne, oppsummerte hun.

Ni år gamle Ina Wang Forså ble stående som representant for den nye generasjonen da hun entret scenen helt alene og sang «Har du fyr» uten akkompagnement.

Bredde

Den samiske foregangskvinnen Elsa Laula Renberg fikk sin rettmessige oppmerksomhet på 8. mars-arrangementet.

– Hun var kvinne, hun var same og hun var sørsamisk. Det er tre årsaker til at hun ikke fikk sin rettmessige plass i historien. Nå dannes det et bilde av en kvinne som aldri ga seg. Hundre år etter det første samepolitiske møtet tar vi henne til våre hjerter, sa Kari Sommerset Jacobsen i sin tale.

I Vefsn har for øvrig Elsa Laula Renberg vært løftet fram i mange sammenhenger, ikke minst i den lokalhistoriske boka «Spor etter mødrene» utgitt i 1996.

Les også: Kvinnehistorisk fortellerglede

Saskas engler spilte tre låter på fløyte før forsamlingen flokket seg rundt serveringsbordet med mange spennende retter. Maten var laget av Internasjonal kulturell forening og krisesenteret. Mye dugnadsjobbing lå bak det vellykkede 8. marsarrangmentet, både fra komiteens side og alle som var involvert med matlaging.

Sterke kvinner

Etter pausen var det duket for flere møter med sterke kvinner. Ishraga Dafallah fra Sudan delte sine tanker rundt bruk av hijab.

– Inne i huset mitt kler jeg meg som jeg vil. Men i situasjoner der jeg møter fremmede menn har jeg på meg hijaben. Det handler ikke om tvang, men om kultur og religion. Det er også noen kristne som bruker slør, for eksempel min eritreiske venninne som er kristen ortodoks, sa Dafallah blant annet i sin tankevekkende tale.

Ragnhild Forså snakket om ROSA – kvinner i tvungen prostitusjon før Christina Sørensen avsluttet med informasjon om barnehuset. Hun snakket også om sine erfaringer som kvinne i politiyrket.

– I 2006 ble det gjort 82 avhør av barn. I 2016 var antallet 6.000, sa Sørensen i sin engasjerte tale.

Les også: Likestilling på retrett