Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli 4H-gård

Artikkelen er over 3 år gammel

Landbruksskolen i Marka kan bli en del av European Federation of City Farms.

– Vi vil gjerne at landbruksskolen skal få en 4H-gårdsdel, sier Ingeborg Tangeraas, organisasjonsrådgiver i 4H Nordland.

– Barn er utrolig interessert i landbruket, men så overtar glansbildet med lege- og advokatjobber. I tv-serier i dag er det modeller som har hovedrollen, ikke bønder.

– Ingen motsetning

4H-gård er et åpent gårdsanlegg som tar imot barn, unge og voksne til pedagogisk tilrettelagt besøk. Norge har i dag i underkant av 50 gårder med ulike størrelser, driftsmåter og eierskap. Hovedmålet er å synliggjøre hva som skjer på en gård med både planter og dyr. Formålet er å gi økt kunnskap om økologiske sammenhenger, matproduksjon, dyr og natur.

– Det er viktig å formidle kunnskap om mat og matproduksjon til barnehagebarn og elever i grunnskolen, mener Tangeraas. 4H-gård Norge er organisasjonsledd i 4H Norge, og en del av EFCF. Vefsn har 4H-gård, men nå åpner Kurt Henriksen, rektor ved Mosjøen videregående skole åpner opp for at det kan bli en realitet. Han beskriver utspillet som spennende.

– Det er ingen motsetninger i det å drive gård på skolen og 4H-gård. Vi skal vurdere dette i jobben med den nye driftsbygninga. Den skal uansett vises fram for barnehager og andre, slik vi har tradisjon for.

Innflytting til våren

Det nye kufjøset skal stå ferdig i mars/april 2018.

– Vi hadde litt forsinkelser på grunn av været da vi skulle støype, men prosjektledelsen er knallhard, så arbeidet blir fulgt tett opp.

Prislappen er på 45 millioner kroner.

– Fjøset blir tilrettelagt for undervisning og gårdsbesøk. Det stilles helt andre krav i forhold til av fjøset, siden den skal ha universell utforming og tilpasses flere brukergrupper.

– Blir det flere dyr enn før?

– Ja, vi øker fra 35 melkekyr til 50. I tillegg håper vi å kunne gå i gang med nytt sauefjøs ganske snart. Vi trodde vi skulle få midler til det i forbindelse med kufjøset, men ser at det blir vanskelig å få til.

Lite fravær

Rektoren har også en gledelig nyhet å komme med.

– Vi skal være med i et prosjekt om fravær i videregående, men sliter å finne elever i kategorien «stort fravær», sier han om «luksusproblemet».

– Tilstedeværelsen av elev er veldig bra, konkluderer Kurt Henriksen.

Kommentarer til denne saken