(iSandnessjøen)

– Fartøyet skal etter planen settes inn i direkteruta i Tjøtta–Forvik-sambandet i løpet av sommeren, opplyser konsernleder Kjetil Førsvoll i Boreal på selskapets nettsider. Ferja kom seilende fra Haugesund og var innom Brønnøysund før den la til kai i Sandnessjøen fredag kveld. Nå starter arbeidet med klargjøring og sertifisering av «Stokkafjord», samt opplæring av mannskapet.

«Stokkafjord» er en plugin hybridferje, designet av Multi Maritime AS i Førde, som tidligere har designet flere nye ferjer for Boreal. «Stokkafjord» er bygget av verftet Sedef i Tyrkia.

Ferja, som har en kapasitet på 60 personbilenheter på ett dekk, er universelt utformet, noe som ifølge Boreal betyr enkel og sikker tilkomst for alle passasjerer. Ferja skal være meget energieffektiv med gode sjø- og manøveregenskaper, og har også et lavere støynivå enn konvensjonelle ferjer.

– Fartøyet har svært gode fasiliteter for de reisende. Det er flere forskjellige seteløsninger som bygger på mer moderne løsninger, der en har mulighet til å sitte i grupper eller i egne stoler. Det blir kiosk om bord med et godt og variert vareutvalg. Det er også lagt vekt på gode boforhold for mannskap, sier Førsvoll.

Den nye ferja vil gi en årlig reduksjon i CO₂-utslipp på 1000 tonn sammenliknet med konvensjonell drift.

– Boreal jobber for at våre transportmidler skal være så miljøvennlige som mulig, og vi skal være en pådriver for framtidige bærekraftige mobilitetsløsninger, sier Førsvoll.

Nettselskap har lagt til rette for nettoppgradering til Tjøtta og til Forvik hvor ferja skal lade i sin terminaltid. For å forsterke ladesystemet er det installert «batteribanker» i nærheten av hver kai for å kunne øke hybridiseringsgraden på ferja og ikke minst stabilisere nettet på landsiden for å opprettholde kvaliteten i nettet.

Boreals byggeprogram på sjø har en samlet investering på rundt 2 milliarder kroner. «Stokkafjord» er det tolvte elektriske fartøyet Boreal har overtatt siden 1. januar 2020.