NRK Nordland svarer på flyplasskritikken

Av

I et leserbrev hos Helgelendingen 7. mai ble NRK Nordland kritisert for dekningen av ny storflyplass på Helgeland. Her er svaret fra Adrian Dahl Johansen, nyhetssjef i NRK Nordland.

DEL

LeserbrevDet er svært få saker de siste årene som NRK Nordland har brukt mer tid på enn spørsmålet om storflyplass på Helgeland. Bare de siste årene er det laget over 60 nettartikler med ulike fokus, i tillegg til en rekke radio og tv-innslag. Planene om storflyplass i Rana har som kjent splittet regionen og vår dekning vil naturligvis gjenspeile dette. Vårt oppdrag er å dekke denne saken, som alle andre saker, for innbyggere i hele Nordland. NRK Nordland tar aldri et redaksjonelt standpunkt i noen saker, men driver uavhengig kritisk journalistikk.

Av og til møter vi seere, lesere og lyttere som mener vi ikke lyktes med dette. Vi er glade for alle tilbakemeldinger vi får, og har også som mål å svare alle som henvender seg til oss.

I et leserbrev 07. mai hevder Roy Otto Solvang, Jørn Tore Aavik, Kåre Bergsnev at NRK Nordland driver redaksjonell desinformasjon og antyder at vi opptrer som mikrofonstativer for PLU i Rana.

Det vises først og fremst til TV-sendinga 4. mai der vår programleder sier at «Stortinget har bestemt at flyplassen skal bygges». Skribentene mener vi overser et vesentlig poeng fordi prosjektet ligger prioritert først i andre del av NTP og at det ikke er bevilget penger.

I en kort tv-intro er det utfordrende å få med absolutt alle nyanser, men å hevde at dette er desinformasjon syns vi er å ta veldig hardt i. Stortinget har pr. faktum vedtatt NTP for 2018–2029 med storflyplassen i Rana i andre del fra 2024 ved de vilkår som skribentene viser til. Så er det riktig at Stortinget ikke har bevilget penger, noe som vår programleder også viser til i sin intro. Forutsetningen om de lokale bidragene mener vi kommer fram i direkteintervjuet med rådmann Pettersen.

Der etterlyser skribentene kritiske spørsmål ved denne, sitat; «spesielle fremgangsmåten» for et spleiselag.

Med fare for å gjenta meg selv, så er det utfordrende å få med alle poeng i et kort direkteintervju på ett og et halvt minutt. Det betyr ikke at vi ikke kan klare å stille kritiske spørsmål. Det er bestandig målet i alle nyhetssaker. Jeg mener NRK Nordland i en rekke saker har stilt en flere kritiske spørsmål om finansieringen til dette flyplassprosjektet, slik vi gjør med alle andre lignende offentlige byggeprosjekter.

Vurderer man vår journalistiske dekning av en sak med utgangspunkt i ei enkeltstående tv-sending, kan man selvsagt få et annet bilde.

Når det gjelder vedtaket i kommunestyremøtet i Rana den 5 mai, ble denne kort referert til i våre tv-sendinger samme kveld. Skribentene mener vi burde opplyst at SP-politiker Johan Petter Røssvoll stemte imot. I korte nyhetsmeldinger er det ikke nødvendigvis slik at det refereres til hvilke politikere som stemte hva. At dette tas til inntekt for propaganda for storflyplass i Rana, faller på sin egen urimelighet.

Når alt dette er sagt, ønsker vi hele tiden å bli bedre i det vi gjør og er takknemlig for de tilbakemeldingene vi får.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags