Gå til sidens hovedinnhold

Godt årsresultat for kommunene

Artikkelen er over 4 år gammel

KS sin regnskapsundersøkelse viser at kommuner og fylkeskommuner har et klart bedre driftsresultat i 2016 enn tidligere.

(Rana Blad)

Økningen fra 2015 skyldes i stor grad en skattevekst på 6 milliarder mer enn beregnet i Nasjonalbudsjettet.

- Det er gledelig at sektoren har så sterke resultater for 2016. Det er likevel viktig å minne om at en stor del av de økte inntektene er engangsinntekter for 2016, som skyldes tilpasning til skattereformen. Dette er penger kommunene verken kan eller vil bruke til sin vanlige drift, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen i ei pressemelding.

Mye plasseres i fond

Regnskapsundersøkelsen tyder på at kommunene samlet får et driftsresultat på om lag 4,2 – 4,4 prosent. Oslo er ikke med i undersøkelsen.

- Vi ser at kommunene bruker de ekstra pengene på en ansvarlig måte, til å styrke det økonomiske fundamentet for kommunesektoren. Mye plasseres i fond for å være rustet for fremtidige investeringsbehov og mulige renteøkninger. Det er viktig i en sektor med sterk gjeldsvekst som følge av investeringer og stadig bedre tjenester. Jeg er glad for å registrere at kommunene i tillegg til å levere bedre tjenester til innbyggerne, også fortsetter arbeidet med nødvendig effektivisering og omprioritering, sier Helgesen.

Krafttak for digitalisering

Mandag møter KS-ledelsen regjeringen til det første av årets tre konsultasjonsmøter. Dette skjer rett før regjeringens første budsjettkonferanse, og det økonomiske opplegget for 2018 vil være hovedtema.

- Vårt viktigste budskap til regjeringen er at det er viktig at staten bidrar til et krafttak for digitalisering og innovasjon i kommunesektoren. Det gjøres mye i kommunene, men her trengs en kraftig felles innsats for å utvikle best mulig tjenester for innbyggerne, sier Gunn Marit Helgesen.

Kommentarer til denne saken