Nordlys: Serien på nordlys.no forteller historien om ni familier som var tilknyttet til Tromsø. «Da byen ble stille» handler om de jødiske familiene i Tromsø som var en naturlig del av byens liv fram til andre verdenskrig.

Prosjektet er først og fremst dedikert til deres minne og er en historisk dokumentasjon som har manglet.

Må minnes det som skjedde

Det handler også om hvordan denne delen av by-historien på utrolig vis har blitt fortrengt i våre minner og hvorfor det er viktig å tørre å snakke om det som har skjedd.

«Da byen ble stille» er et omfattende prosjekt som i tillegg til en dokumentarfilm, digitalt arkiv og allerede utgitt bok, også består av en egen web-TV-serie i ni episoder som publiseres her på nordlys.no.

Denne serien er regissert og klippet av Gil Orr Urtreger. Produsert av Tromsø filmselskapet Jabfilm v/John Arvid Berger i samarbeid med Henrik Broberg og Erik Smith-Meyer.

Nettstedet www.dabyenblestille.no  vil fungere som en portal til hele prosjektet. Her kommer det enda mer spennende innhold og nyheter. På nettstedet kan du lete i arkivet på egen hånd.

Ny episode hver uke

Serien på Nordlys.no forteller historien om ni familier som var tilknyttet til Tromsø. En ny episode kommer på Nordlys hver lørdag fra 28. oktober til 23. desember 2017.

Andre episode, som du ser øverst i artikkelen, handler om familien Sakolsky.

Sellik Sakolsky var en del av det jødiske kjøpmannsmiljøet som vokste frem i Tromsø på 1900-tallet, og drev Tromsø Herreekvipering A/S i Strandgata

I 1943 ble Sellik, hans kone Rebekka og lille Ruth Sakolsky sendt til Auschwitz i den siste jødetransporten fra Norge i februar 1943.

Tromsø-familien endte sitt liv i gasskamrene i Auschwitz.

Første episode handlet om familien Shotland og har tittelen «Best på Skarp og TIL».

Den ser du her: