Gå til sidens hovedinnhold

Nordlandsbanen skal åpnes for trafikk i dag: - Det har bare vært stille noen timer om natta

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag kveld sporet et godstog av på Nordlandsbanen i nærheten av Namsskogan.

– Etter planen skal strekningen åpnes igjen klokken 17:00 i dag, sier pressevakt hos Bane NOR, Dag Sinsås.

Han forteller at det har blitt gjort mye på den aktuelle strekningen de siste dagene.

– Det er et ganske omfattende arbeid. Både spordrift og Vy berging har jobbet mye med hver sin del for å få det i stand igjen. Det er et stort område og mye som skal trykkes på plass. Etter det ble trykt på plass, skulle det også trykkes en del pukk på. Arbeiderne har holdt på omtrent hele tida, det har bare vært stillstand noen timer om natta. Jeg har inntrykk av at det har gått ganske greit å få det til, sier Sinsås og tar med i betraktningen at det er ferietid også for dem som jobber med dette.

Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vy (tidligere NSB) forteller at det har vært utfordringer de siste dagene på Nordlandsbanen.

– Hvordan har det gått med alternativ transport der skinnene har vært stengt?

– Det har vært litt varierende. Vi fikk på plass en del busser og drosjer torsdag kveld, men vi fikk problemer fredag med å få fraktet reisende som skulle ta nattog Mosjøen – Grong. Veldig mange skulle reise på Norway Cup, og derfor var veldig mange busser i området opptatt. Vy har også mye annet buss for tog i denne perioden på grunn av 6 uker med planlagt arbeid, så det er en stor logistikkoperasjon å få alt til å gå, med mange reisende, sier Scholz.

Hun forteller at det ikke bare er avsporingen som er årsak til forsinkelsene som har vært, og vil fortsette også i dag.

– Dessverre har vi hatt mange frustrerte reisende til nå, og flere har fått lange ventetider. I tillegg til avsporingen, er det veldig varmt, og fare for solslynge. Bane NOR har gitt klar beskjed om å tilpasse farten, så noen steder må vi kjøre saktere. Dermed har noen fått forsinkelser på 2–3 timer. Det har vært noen utfordrende dager på Nordlandsbanen, erkjenner hun, og roser innsatsen som har blitt lagt ned.

– Folk har jobbet døgnet rundt for å skaffe alternativ transport. Noen steder har det blitt buss, andre steder drosje eller maxitaxi. Det har litt med hva som var tilgjengelig, og hvor mange passasjerer det var på hvert stopp. Vi må bruke det vi har sjans til, sier hun.

Scholz har flere råd til reisende i dag og framover:

– Det er viktig at folk vet at det tar lengre tid å ta tog og buss, og beregner det, eller tenker på om de eventuelt kan reise på annen måte. Da kan det være at de har krav på refusjon, så det vil være viktig å ta vare på alle kvitteringer. Så lenge vi har alternativ transport, vil det være forsinkelser. I tillegg vet vi ikke hvor lenge varmen varer, så det er usikkert hvor lenge vi må kjøre saktere på grunn av fare for solslynge, avslutter Scholz.

Søndag kveld lå det fortsatt noen godsvogner på stedet, både i vannet og på skinnene.

Hvordan har det gått med innholdet i godsvognene?

– Det vet vi ikke. Bane NOR har ansvar for få de opp, og det skal vi få gjort. Etter det er det Cargo Net sitt ansvar, men alle varene er selvfølgelig betydelig forsinket, avslutter Sinsås.

Kommentarer til denne saken