Gå til sidens hovedinnhold

Nordkommunen: - pest, plage eller ressurs?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nok en gang må det mobiliseres, nok en gang er ei nærskole i fare, nok en gang er politikerne villige til å skjære der DE mener det gjøre MINST ondt, - nok en gang er distriktspolitikk et ord kun for bruk i festtaler.

- Joda vi snakker om Elsfjord Oppvekstsenter! Plassen og bygda som er så uinteressant at den mest sannsynlig aldri burde vært en del av Vefsn kommune. For hvem finner noe å kjempe for her? I valgkamper har de politiske partiene spilt russisk rulett med innbyggerne her, og hvert fjerde år har politikerne trampet inn på nærbutikken i Drevvatn neddynget med alt fra bartrær i miniatyr, pins, ballonger og valgprogram der man fremstår som interessert i innbyggernes ve og vel.

Jeg startet i politikken som 16-åring, og en av grunnene til det, var at jeg var opptatt av at alle skulle ha et godt tilbud, uansett hvor de bodde. Nærskolen og nærmiljøet, uansett om det var i byen eller på bygda var viktig for meg. Når jeg ble voksen, flyttet jeg til ei øy der ingen skulle tru at nokon kunne bu, med 4 mil til nærmeste butikk og 8 mil til byen. Jeg fikk etterhvert lærerjobb på nærskolen i bygda med 6 elever, og da dattera mi skulle begynne på skolen, startet nedleggingskåte politikere prosessen med å få stengt skolen. Den var plutselig ikke i god nok stand, det sosiale miljøet for snevert, og det virket som at politikerne «syntes synd på elevene som gikk der». Det «rørende» engasjementet fra politikere og administrasjon var ikke engang verd et folkemøte, og skolen ble nedlagt ikke som EGEN sak, men som del av budsjettbehandlingen før jul. - Med vennlig hilsen fra kommunen! Feigere politikere finner man ikke.

Uten nærskolen dør bygda, er min påstand. Fortell meg gjerne at jeg tar feil, men all statistikk tilsier at uten levende bygdesamfunn, der ungene kan få vokse opp og knytte seg til lokalsamfunnet og bruke nærmiljøet, vil på sikt heller ikke velge bygda som sitt fremtidige bosted. Å legge tilrette for utvikling er både innbyggernes og kommunens ansvar, og å få lys i husan burde være en prioritert oppgave i en kommune som sliter med at noen i det hele tatt vil bo her. Som politiker skal man ikke bare jobbe for å få nye tilflyttere hit, men TA VARE PÅ DE SOM ER HER. De siste årene er min påstand at kommunen har brukt i overkant mye tid og ressurser på å være attraktive for alle andre enn EGNE innbyggere.

Nord norsk julesalme anbefales som høytlesing i kommunestyret i førjulstida, og jeg vil da trekke frem: «Vi stod der med hua i handa, og hadde så sterk ei tru».....

I FrP er det heldigvis ikke bare stjerna og trua, men prioriteringen Elsfjord som skal få fortsette å skinne i tida fremover.

Kommentarer til denne saken