Gå til sidens hovedinnhold

"Nisse lenge før jul"

Artikkelen er over 2 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er sikkert en måned siden jeg så de første innleggene på internasjonale Facebook-grupper om tips til julegaver og juledekorasjoner. I andre land, som legger mer vekt på det materialistiske rundt høytider, og i familier som er tidlig ute med planlegging, jobbes det tidlig med å finne de søteste nissene og mest kreative prosjektene for personlige julegaver.

Julebrusen og den første julepynten er i butikkene tidlig i, eller midten i, oktober. Det er så vanlig og innarbeidet at det virker nesten kjipt å klage på, som en gledesdreper i førjul-nei, vent, oktober er kanskje ikke førjulstid?

Selv går jeg sjelden i butikker som ikke er dagligvarebutikker. (Unnskyld lokal handelsstand, jeg har som regel det jeg trenger). Men en kjapp tur innom Rusta denne uken gjorde at jeg nesten fikk lyst til å kjøpe flere nisser og røde ting. Butikken (i likhet med mange andre butikker for tiden) hadde satt av et stort område til smått og stort til jul og advent. Søte nisser, reinsdyr og all mulig pynt. Det er nok mange som setter pris på at de kan handle ting tidlig, og at julegodteri og -brus er i butikkene. Andre vil spare julekosen til nærmest mulig jula og adventen faktisk starter.

Ikke langt unna julenissene og julebrusen er Halloween-kostymene og tilbud om godteri for at vi skal ha nok til ungene skal komme på døra. Begge deler er selvfølgelig store begivenheter for handelsstanden. Men det kjipeste med at julevarene kommer tidlig er ikke nødvendigvis at vi blir lei julegodt, men at det betyr at mange julevarer er i butikkene samtidig som Halloween-varene. Da må vi se hodeskaller ved siden av engler og girlander, og de hører jo stort sett ikke sammen. Det er synd at vi må mikse årstider og høytider på den måten.

Så er det kanskje også fint at vi ikke har noe annet å klage på? Jo da, det finnes mye viktig å reflektere over når det gjelder jula. Da jeg gikk gjennom flere butikker så jeg også mengdene med plass som svar satt av til gavepapirruller, tape, bånd og andre fargerike løsninger for innpakning av julegaver. Vi vil alle gi de vakreste og mest kreative julegavene som blir satt pris på av mottakeren, og gir både glede og nytte.

Men det eneste jeg klarte å tenke da jeg så alle de innpakningsvarene sammen, var «Tenk at alt det skal i søppelet om drøye to måneder. Jeg lurer på hva de som produserer det tenker om det.» I disse tider, hvor mange har fått øynene opp for miljø og klima, kan det være greit å ta noen bevisste valg, spesielt med tanke på høytiden som nærmer seg.

Nå går adventskalender-diskusjonene høyt og lavt på sosiale medier, og de når nok redaksjonelle medier snart også. Det oppleves nok også som svært tidlig for enkelte. Men adventen kommer faktisk før jul. Adventskalender kan også være mye. En aktivitet, en historie eller tur er også fint for mange barn, ikke bare ting.

Kanskje er det lurt for mange familier å få startet litt tidlig med planlegging og innkjøp til advent og jul også. Vi hører stadig om noe som kom litt for plutselig, som «julekvelden på kjerringa». Og det hadde jo vært dumt om det skjedde med noen i år? Kanskje handelsstanden bare gjør oss en tjeneste med å ha alt tilgjengelig tidlig?

Kommentarer til denne saken