– Overskrifta på artikkelen kan kanskje være «Gærning fra California etablerer seg i avsides fjelldal», flirer Jacobsen mens han viser rundt på Fjellstad som han nå har kjøpt, og som han akter å sette i stand så godt det lar seg gjøre. To hus av de til sammen seks bygningene på gården er satt opp på 1950-tallet, mens resten er stemplet tidlig 1800-tall da gården ble tatt opp. Det har bodd sørsamer på plassen i mange generasjoner.

– Muligheten for å kunne føre slektsgården videre til neste generasjon varmer en gammel manns hjerte. Du kan si at dette var en drøm hvor brikkene falt på plass rett foran nesa på meg, sier Jacobsen.

Til røttene

– Jeg innser at jeg har mye arbeid foran meg, men jeg er glad i å arbeide og trives godt i mitt eget selskap, sier Fjellstads nye eier. Han har engasjert Grane Hytteservice til å gjøre det grøvste renoveringsarbeidet, men skal også bidra selv i rikt mon.

– Jeg syns det er greit å bruke lokale krefter, som Grane Hytteservice, i den grad det er mulig, sier han og legger til at materialer til bordkledning og påbygg kommer fra saga i Susendal.

Samepioner

Nils Johans ønske er at gården skal bli et samlingssted for ei stor slekt som er sørsamisk på morssida og norsk på farssida. Den hjemvendte USA-fareren er sønn av samepioneren Anna Jacobsen som har satt dype spor etter seg, både i det samiske og i det norske sivilsamfunnet. Nils Johan på sin side understreker at den sørsamiske identiteten sitter dypt i ham.

– Det som nå skjer er rett og slett at jeg flytter hjem til røttene, sier 56-åringen.

Bryllup

– Hvordan havnet du i USA og senere i Grane?

– Jeg reiste til USA for å gifte meg med kone nummer to. Planen er at vi med tid og stunder skal pensjonere oss og bli gamle i Grane, sier Nils Johan. Han påpeker at kona ikke er helt klar for den lange reisen fra California til Granes dype skoger ennå.

– Men hun har vært på besøk på Fjellstad og ble berørt av fjellenes magi. Det samme gjelder min yngste datter, sier Nils Johan som har tre barn.

Han legger til at det var testamentfestet at gården ikke skulle selges ut av den sørsamiske slekta. I vår gikk kjøpet i boks og Nils Johan ble rettmessig eier av ødegårdsbruket i Jakopjonsadalen lengst nordøst i Fiplingdalen.

Frittstående

Nils Johan Jacobsen hadde en plan om å etablere seg og deretter jobbe som frittstående konsulent i USA, men det viste seg å være tøffere enn antatt.

– Jeg hadde ikke noe nettverk i USA og da var det vanskelig å få jobber. Etter hvert begynte jeg å se meg om etter noe annet, også i Norge. Så dukket jobben som produksjonsleder ved Norgesvinduet Svenningdal opp. Jeg søkte og fikk jobben, og nå har jeg arbeidet ett år ved hjørnesteinsbedriften i Grane, sier Nils Johan som er snar med å skryte av den nye arbeidsplassen. Han forsikrer om at vinduene i våningshuset etter hver skal byttes ut med nye vinduer fra arbeidsgiverens rikholdige sortiment.

Reingjeter

Det er 26 kilometer fra Fjellstad til Trofors og noe kortere til Hattfjelldal. Veien gjennom ødemarka har allerede fått et lite løft og er helt grei å kjøre på dersom man tar det med ro og holder tunga rett i munnen. Vinterstid blir det litt annerledes. Brøytebilen kjører ikke helt til trappa på Fjellstad, men snur i krysset ved Hjerpåsen. Det betyr 10 kilometer med skuter før han kommer til bilen og kan sette kurs for jobben på Trofors. Sist vinter hadde han det også travelt på skutersetet. Da hjalp han søskenbarnet Tor Enok Larsen med å verge reinflokken som tilbrakte vinteren I Jakopjonsadalen, mot rovdyr.

– Det er altfor mye rovdyr som ødelegger for reindriftsnæringa i dette området, slår Jacobsen fast.

Militær bakgrunn

Nils Johan Jacobsen har militær bakgrunn. Han har gått befalsskole, krigsskole og stabsskole. Han er også utdannet sivilingeniør fra USA og NTH i Norge. I Norge har han blant annet arbeidet for Kongsberg Missile Systems og Telenor Satellite Broadcasting før ringen ble sluttet og Nils Johan Jacobsen kunne vende hjem til røttene i Granes dype skoger.