Gå til sidens hovedinnhold

Nedleggingsiver i Vefsn kommune

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nedleggingsspøkelset som har ridd Olderskog barnehage står fortsatt og banker på døra.

Kommunalsjef Trine Fåkvam og rådmann Erlend Eriksen står på sitt og vil ha Olderskog barnehage lagt ned. I tilsvar til kommunestyret har de kommet med en rapport hvor de freidig skriver at pågående prosjekter i Vefsn kommune ikke vil ha noe å si for befolkningstallet. Dette i samme tid som at Eriksen, Hundåla og Krutå villig lar seg intervjue i lokalavisen om det som må kunne sies å være en av de største hendelsene i Vefsns industrihistorie.

Det snakkes i store ord om industriklynger, industrielt fortrinn og utviklingsmuligheter i et grønt skifte. De aktuelle bedriftene snakker om en økning på 100–150 arbeidsplasser. Så skal man ha underleverandører, kompetansebedrifter og andre som ser nytten av å tilhøre en slik industriklynge. Mon tro om kommuneadministrasjonen tror at disse ansatte skal bosette seg i Leirfjord eller Hemnes kommune siden det ikke vil ha noe å si for befolkningstallet i Vefsn.

Samtidig skal grunnleggende tjenester bygges ned, og barnefamilier er de som skal rammes hardest. Hadde rådmannen fått viljen sin ville kommunen mistet både barnehager og skoler. Mosjøen skole ligger nå på hoggstabelen. Kulstad skole og Elsfjord barnehage ble berget fra nedleggelse i siste liten. Det viser i alle fall en vilje til å innse et dårlig vedtak, og reversere det. Elsfjord skole måtte berges av private.

Rådmannen peker også på at Mosjøen er «10-minuttersbyen». Dvs. alt kan nås innen ti minutter, med bil. Nå har en del av argumentasjonen vært nettopp det at ikke alle har, eller benytter seg av bil i forbindelse med henting og levering i Olderskog barnehage. I en tid hvor det brukes mye midler på å utvide gang- og sykkeltilbudet i byen er det spesielt å se en kommuneadministrasjon som oppfordrer til økt bruk av biler.

Kommunen gjorde et vedtak i 2020 på å legge ned Olderskog barnehage. Våren 2021 besøkte flere politikere barnehagen og fikk med egne øyne se at flere av argumentene som lå til grunn ved det første vedtaket var feilaktige og/eller utdaterte. Etter dette har Vefsn kommune og MON gjort en kanonbra innsats for å trekke til seg nye bedrifter som ønsker å etablere seg i Mosjøen. Disse må det tas høyde for når vedtaket nå bør omgjøres til å beholde den barnehagekapasiteten som finnes i dag.

Dersom Olderskog legges ned vil vi være farlig nær samme situasjon som før Andåsen ble bygd, med mangel på barnehageplasser. Spørsmålet er om Krutå og Hundåla kommer til å stå rakrygget i møter med BCS og Gen2Energy og si at det er fint at de etablerer store fabrikker i Mosjøen, så lenge de ikke ansetter småbarnsforeldre.

De er det nemlig snart ikke plass til flere av i Vefsn kommune.

Kommentarer til denne saken