Gå til sidens hovedinnhold

Vi endrer vaner for miljøets skyld

Artikkelen er over 4 år gammel

En av fem sier de har redusert kjøttforbruket sitt betydelig av hensyn til klimaet.

Flere nordmenn enn tidligere svarer at de er villig til å kutte i forbruket for å skåne miljøet og bekjempe klimaendringene, melder NRK.

Forbrukerne mener likevel at overgangen til lavutslippsamfunn først og fremst må løses politisk og med ny teknologi framfor gjennom individuelle løsninger, heter det i rapporten fra Forbruksforsknings-instituttet SIFO ved HiOA.

En av fem sier de har redusert kjøttforbruket sitt betydelig av hensyn til klimaet. Over én av tre sier det samme om strømforbruket, ifølge SIFO-rapporten.

 

SIFO har foretatt undersøkelser i endringer i oppslutningen om teknologioptimisme, forbrukeransvar og intensjon om å reduser eget forbruk i perioden 1993 – 2016.

Datamaterialet hos SIFO tyder altså på at det er en endring i forbrukernes vilje til å endre på eget forbruk.

Klar over konsekvensene

– Det er blitt større bevissthet rundt miljøeffektene av forbruket. Forbrukerne er i større grad klar over de negative konsekvensene av forbruket, og for første gang svarer flere nordmenn at de er villig til å kutte forbruket av kjøtt, klær og flyturer, sier SIFO-forsker Torvald Tangeland til NRK.

For første gang svarer flere nordmenn at de er villig til å kutte forbruket av kjøtt, klær og flyturer.

Torvald Tangeland, SIFO-forsker

 

Storfekjøtt er blant klimaverstingene på norske spisebord. Ifølge Bioforsk fører produksjonen av én kilo storfekjøtt til 20 kilo CO₂-utslipp.

Tror teknologi er løsningen

Tangeland ser likevel en tendens til at færre tror at folk flest kan gjøre en reell endring for miljø og klima.

– Forbrukerne tror i stadig mindre grad at de er ansvarlig for å løse klima- og miljøutfordringene. Samtidig tror de at teknologi i større grad kan løse utfordringene, sier han.

Han mener teknologioptimismen kan være et problem for det grønne skiftet.

– Desto mer du tror at teknologi kan løse utfordringene, desto mindre er du villig til å redusere eget forbruk, forklarer forskeren. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken