Trøblete gnager

Harmløs: Skogsmusa er lett å kjenne igjen på sine store ører og lange hale. Den er ikke bærer av viruset som kan føre til musepest hos mennesker.                                 Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Harmløs: Skogsmusa er lett å kjenne igjen på sine store ører og lange hale. Den er ikke bærer av viruset som kan føre til musepest hos mennesker. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Husmusa, som er den vanligste musetypen, utgjør ingen helserisiko, selv om den kan være plagsom nok å få i hus

DEL

– Det er lett å se forskjell på skogmus og klatremus. Sistnevnte bor i skogen og er egentlig en del av hamsterfamilien. Den er buttere i formen enn skogsmusa, har små ører og er litt rødbrun på ryggen, sier Jørund Rolstad, seniorforsker på Norsk institutt for skog og landbruk på Ås.
– Og det er klatremusa som kan utgjøre en helserisiko for mennesker?
– Ja, ikke musa i seg selv men avføringa som den legger igjen etter seg. Dersom man får slik lort i hytta for eksempel kan det virvles opp støv med viruset dersom man prøver å koste vekk lorten.
– Hvordan arter sykdommen seg?
– Nå er ikke jeg noen ekspert på musepest hos mennesker, men jeg har satt meg litt inn i det. Så vidt jeg har funnet ut har det vært ett dødsfall de siste 100 årene på grunn av musepest. Som regel får man mageproblemer eller influensaliknende symptom ved at man blir svimmel. Og som regel går det over etter noen dager eller uker.
– Hvordan kan man unngå musepest?
– Hvis man har fått mye klatremus i hytta bør man bruke en fuktig klut når man tørker opp etter musa. Da unngår man at det virvles opp støv.
– Det er vanskelig å holde musa ute?
– Ja, det skal veldig lite til for at ei mus skal klare å komme seg inn i en hytte eller et hus. Ofte kan den komme seg inn gjennom ventiler eller sprekker i grunnmur og kledning. Det skal bare halvannen til to centimeter til for at ei mus kan komme seg inn. Og hvis det er ei spissmus som vil inn, så er det nærmest umulig å stoppe den. Spissmusa er bare halvannen til to centimeter. Den er så liten at den kan komme seg gjennom et nøkkelhull.
– Har du noen gode råd for å holde musa borte?
– Problemet blir mindre om man tetter igjen med netting. Så er det å sette opp gode gammeldagse feller og legge på en ostebit eller en pølsebit.
– Hva med musegift?
– Musegift kan være risikabelt. Jeg bor i Hedmark og i lokalavisa mi har det vært skrevet om en hund som døde av musegift. Gifta skal jo egentlig ikke være tilgjengelig, men man kan søle litt eller den kan bli stående usikret slik at hunder, katter og barn kommer til.
–Er det spesielt mye mus i år?
– Ja, det er mye mus i år. Og det var det i fjor også. Vanligvis går musebestanden i sykluser, med et toppår hvert tredje-fjerde år, men nå har man altså hatt to toppår på rappen. Flere forhold kan spille inn, blant annet dersom det er lite snø. Eller hvis snøen smelter slik at musegangene klapper sammen. Det er ikke artig å få mus i huset, men vi får bare finne oss i at musa er en del av dyrelivet. Man får heller sette opp fire-fem feller og følge med hvis man har mulighet til det.

Artikkeltags