Jeg har sikkert gitt uttrykk for det opp til flere ganger tidligere, men jeg er ikke særlig begeistra for vinteren. I TV-serien Game of Thrones er begrepet «Winter is coming» synonymt med mørkere, og for de aller fleste, svært negative tider. Jeg er en av disse. For all del, det er både koselig og fint å dra på tur med akebrett eller ski når sola skinner, det er vindstille og temperaturen er et par plussgrader. Men hvor ofte i løpet av vinterhalvåret har vi det sånn? Svært sjeldent tør jeg påstå.

Normen er heller en salig blanding av bitende kulde, tett snødrev eller skikkelig pissregn. Jeg vet ikke hvilke av disse jeg foretrekker minst, men fra og med oktober til april handler det for egen del mest bare om å komme meg gjennom mørketiden uten varige men (kun avbrutt av desember selvsagt, jula er over gjennomsnittet grei). Kanskje burde jeg gjort som ungene å bare lekt bekymringsfritt rundt, godt kledd og totalt likegyldige overfor vinterstormene som raser rundt ørene deres. Men når varmepumpa tilfeldigvis tar sitt siste åndedrag når det er minus 22 grader ute, glarholka spenner bein på deg som i en over gjennomsnittet tøff fotballkamp i bedriftsserien, eller hagen er så full av snø at man må fylle igjen snøborgen det tok to uker å lage for å få plass til det siste snøfallet, ja, da sliter jeg med motivasjonen.

Når mars gjorde sin ankomst så jeg endelig lys i tunnelen igjen, og en ukes vinterferie gjorde godt for kropp og sjel. Tilfeldigvis hadde planetene stilt seg opp i rett bane denne gangen, og de lite omtalte turene i sol og plussgrader kunne endelig dokumenteres i sosiale medier i stor skala. Selvfølgelig varte det ikke lenge før de energigivende solstrålene forsvant bak mørke, tunge skyer med sludd og andre uhumskheter. Men de ga meg akkurat nok krefter til å krype fram fra hiet som en sulteforet bamse, og den tykkeste dunjakken har forhåpentligvis gjort sitt for denne gang.

Framover kan jeg se fram til lysere dager og påskeferie, og i mai står høytidene og fridagene i kø. Plutselig er sommeren over oss, og mens dere andre kjefter og smeller over pøsende regn og temperaturer på kun 13 grader, så skal jeg takknemlig nyte hvert eneste sekund. Takknemlig over at jeg nok en gang overlevde «den kalde, fine tida», mens jeg lader batteriene og forbereder meg til neste oppgjør i denne livslange kampen.