Etter en relativt fin, men kald høst, er det nå duket for den første høststormen. Mandag kveld begynner ruskeværet å bevege seg inn over Helgeland, og fra tirsdag morgen av blir det mye vind og store nedbørsmengder både på innlandet og langs kysten. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på grunn av vindstyrken.

– Slik prognosene er nå vil de kraftigste vindkastene være opp mot 35 meter per sekund. Det tilsvarer full storm opp mot sterk storm, og vi er egentlig på grensa til oransje farevarsel, opplyser vakthavende meteorolog Eirik Samuelsen ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Sørvestlig vindretning gjør at det først og fremst er på kysten vinden treffer, men etter hvert vil vinden dreie mot vest og da treffer vinden innlandet mot Mosjøen også.

– Rundt klokka 14 vil det treffe hardest, og det vil fortsette med å være mye vind utover ettermiddagen. I løpet av kvelden og natt vil den derimot avta, sier Samuelsen om det som mest sannsynlig er det verste uværet så langt i høst.

– For dem som ikke har skrudd ned trampolinen eller fjernet andre løse gjenstander, så vil jeg oppfordre dem om å gjøre det nå.

– Er det fare for springflo?

– Det vil være mye bølger, og bølgehøyden kan være på over ti meter. Men det ser ut til at bølgene er på det høyeste samtidig som det er lavvann, og sånn sett er man heldig og unngår flomfaren, sier Samuelsen.

Oppdatert klokka 14.07: Meteorologisk institutt har nå oppgradert farevarselet for Helgeland til oransje nivå. Fra tirsdag morgen ventes sørvestlig full storm med svært kraftige vindkast på 35 til 40 meter per sekund. Om ettermiddagen skal vinden dreie på vestlig retning og etter hvert minke.