"Nå kan vi tilby ranværingene tilsvarende trygge og gode arbeidsforhold i Sandnessjøen"

Av
DEL

Leserbrev Ranværingene - ska-ha, ska-ha

Dette utsagnet er de fleste på Helgeland vel kjent med, og det er ikke uten grunn.

Men ranværingen Snorre Petersen skriver i HB av 12.ds. at han synes dette er en urimelig påstand. Han begrunner dette bla. med at Jernverket på Mo ble bygget uten at ranværingene hadde noe å si eller kunne påvirke beslutningen. En får nærmest inntrykk av at ranværingene var imot hele utbyggingen, hvilket selvsagt er helt feil.

At både Jernverket og Koksverket ble et gedigent underskuddsforetak som Staten i alle år måtte dekke underskuddet på glemmer man lett. Men jeg har selv ved en rekke anledninger, spesielt da jeg bodde på Østlandet, forsvart begge disse "statsverkene" fordi landet etter krigen trengte jern og stål for å bygge opp landet etter 5 års okkupasjon og utarming. Bare så det er sagt.

Petersen viser i sitt innlegg hvor heldig disse øyværingene var som ved å flytte til Mo i Rana fikk seg trygge og gode arbeidsplasser. Jada, mange ble lokket til Rana og industrien der, det er riktig. Men den vesentligste grunnen til at øyværingene flyttet var fordi industrien i Rana trengte arbeidskraft. Og for å få dette til ble det lokket med "gull og grønne skoger" til industristeder som Mo i Rana. Myndighetene innførte sogar også et såkalt fraflyttingsbidrag, mot at du aldri senere kunne flytte tilbake. Jeg vet om mange som aldri fant seg til rette på Mo, men da var det for sent å snu..

Ettersom Petersen påpeker hvor heldig vi øyværingene har vært som fikk komme til Mo i Rana med trygge arbeidsforhold så synes jeg vi skal være like generøse tilbake. Nu har som kjent alle besluttede instanser bestemt at hovedsykehuset for Helgeland med ledelse og administrasjon skal ligge i Sandnessjøen m/omegn. Så da kan vi tilby ranværingene tilsvarende trygge og gode arbeidsforhold i Sandnessjøen. Så her er det bare å hive seg på flyttelasset. Og det uten at det antydes fraflyttingsbidrag, med de negative konsekvenser dette medførte for oss øyværinger.

Til slutt får vi et alvorlig hint fra Petersen om disse vefsningene som står på for å få sykehuset lagt nærmest mulig Vefsn (les; Mosjøen), og at de også driver på og skal bygge ny flyplass i Drevja. Dette er naturligvis meget alvorlig, så Sandnessjøen og kysten kan miste både sykehuset og flyplassen. Kanskje noe å tenke på !

Jeg sier tusen takk for tipset. Vi skal passe oss godt mot disse slu og fæle Vefsn-væringene. For Rana vil jo som kjent bare det beste for hele Helgeland…


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags