Gå til sidens hovedinnhold

Nå får 16-17-åringene tilbud om vaksine i Alstahaug

Etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet starter Alstahaug kommune nå vaksineringen av innbyggere født i 2004 og 2005.

(iSandnessjøen)

Det skriver Alstahaug kommune på sin hjemmeside.

– Vaksineringen starter i uke 35, og elever på Sandnessjøen videregående skole har fått tilbud om vaksine. Hvis du er i denne aldersgruppen og ikke går på Sandnessjøen videregående skole kan du ta kontakt med vaksinetelefonen for å få tilbud om vaksinering.

Etter råd fra FHI har regjeringen nå besluttet at alle født i årskullene 2004 og 2005 kan tilbys koronavaksine. Selv om det er få ungdommer som blir alvorlig syke, er det en del smitte blant 16-17-åringer.

Under 16 må ha samtykke

De fleste har fylt 16 år og er helserettslig myndig til å kunne gi samtykke til vaksinen selv. For de født i 2005 som ennå ikke har fylt 16 må begge foreldre samtykke.

Det anbefales et intervall på mellom 8-12 uker mellom første og andre dose for 16-17 åringer. Årsaken er at unge har svært god immunrespons på vaksinen, og vil være godt beskyttet mot alvorlig sykdom etter første dose.

Ungdom tilbys mRNA-vaksine

Både vaksinen fra BioNTech/Pfizer (Comirnaty) og vaksinen fra Moderna (Spikevax) er godkjent til bruk fra 12 år. De fleste europeiske land, USA, Canada og Australia anbefaler vaksinasjon til aldersgruppen 16-17-år. Inntil nå har kun ungdom med underliggende sykdom blitt tilbudt vaksine i Norge, skriver kommunen.

Kommentarer til denne saken