Festivalsjefen gleder seg over at hun får en verdensartist til Smeltedigelen

Nobel: Emel Mathlouthi spiller på Smeltedigelen. Her fra Nobels fredspris konserten i 2015. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nobel: Emel Mathlouthi spiller på Smeltedigelen. Her fra Nobels fredspris konserten i 2015. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

 I 2015 sang Emel Mathlouthi på fredspriskonserten i Oslo, i år står hun på scenen i Rana.

Musikken til den tunisiske sangeren Emel Mathlouthi ble forbudt av regimet, etter at hun for alvor ble kjent i Tunisia da musikken hennes ble brukt som opprørssanger blant aktivistene under den arabiske våren i landet.

– En magisk stund

– Det er med stor, stor glede jeg kan presentere den fantastiske verdensartisten Emel Mathlouthi for publikum på Smeltedigelen. Dette er en stor artist som setter tydelige spor hos dem som har vært så heldige å oppleve henne. Jeg fikk kunnskap om henne da jeg så henne på tv sending fra Nobels fredspris konsert i 2015 der hun gjorde en fantastisk forestilling, sier festivalsjef Hilde Høgseth.

I 2015 sto hun altså på scenen i Oslo for å spille den samme musikken som er bannlyst i hjemlandet, for å hedre fredsprisvinnerne.

Det kommer til å bli en magisk stund

Festivalsjef på Smeltedigelen, Hilde Høgseth

Lørdag 21. oktober kommer hun til Smeltedigelen, og hovedscena på Nordland Teater.

– Nå når vi har lyktes å få henne til Mo i Rana kan jeg bare anbefale denne konserten på det varmeste. Det kommer til å bli en magisk stund i Nordland Teater, sier festivalsjefen.

Jazzduo

Smeltedigelen byr også på en jazzduo av de sjeldne i Mo kirke når Bendik Hofseth og Helge Iberg spiller en unik konsert for Smeltedigel publikumet.

Saksofonist og komponist Bendik Hofseth er tilbake på konsertscenene i Norge, etter at han som 25 åring flyttet til New York og overtok jobben som saksofonist for verdenskjente Michael Brecker i «Steps Ahead». Hofseth har turnerte verden rundt og gjør det enda i dag.

– Jeg er veldig glad for å ha fått Bendik Hofseth til Mo i Rana under årets festival. Han og hans medmusiker Helge Iberg kommer til å skape en magisk stund i Mo kirke. Dette er musikere i toppsjiktet, sier Høgseth.

Selv gleder musikeren seg til å besøke Rana på nytt.

– Det er lenge siden sist, det må ha vært på 80-tallet. Så det gleder jeg meg veldig til, sier Hofseth, mens han er på vei til Gardermoen for å rekke et fly til Bergen, hvor han spiller på lørdag.

Med seg til Smeltedigelen har han den ettertraktede pianisten og komponisten Helge Iberg.

Iberg har mottatt Spellemannsprisen og flere nominasjoner til Spellemannsprisen, samt internasjonal heder for sine prosjekter.

– Det blir en åpen og spennende konsert, tror jeg. Det er mer frihet i en slik kammersetting, sier Hofseth, som ikke legger skjul på at det er mer krevende å spille bare to stykker, enn med et helt band.

Smeltedigelen

Disse er bekreftet til Smeltedigelen: Moddi & Trondheimsolistene Quartet, Christel Alsos, Bendik Hofseth i duo med Helge Iberg og Emel Mathlouthi.

Festivalen arrangeres 18.-21 oktober i år.

Artikkeltags