Ellinor Saue gir fortsatt full gass: - Jeg er 73 og ung!

ENERGI: Bjørn Inge Aufles (t.v.), Turid Haaland, Trude Haaland, Anne-Marit Almås Marken, Ellinor Saue (i kajakk) og Eva Reiche symboliserer på bildet at livet har mye godt å by på også etter fylte 60.

ENERGI: Bjørn Inge Aufles (t.v.), Turid Haaland, Trude Haaland, Anne-Marit Almås Marken, Ellinor Saue (i kajakk) og Eva Reiche symboliserer på bildet at livet har mye godt å by på også etter fylte 60. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– Jeg kjenner selv at det er godt å yte. Jeg føler at jeg har mye å utrette, sier Ellinor Saue (73), mens hun uten å nøle åler seg ned i en kajakk på frivilligsentralen på Kippermoen, til ære for fotografen. Saue er med i Mosjøen Sanitetsforening og i en arbeidsgruppe som har planlagt den storstilte konferansen «Lyst på livet – en konferanse for oss over 60".

Konferansen arrangeres i Mosjøhallen tirsdag, med Vefsn frivilligsentral som en sentral koordinator.

Ideen bak konferansen er et møte i mars i år mellom LHL og pensjonistforeningene i Alcoa og i HK. Møtet resulterte i etablering av en arbeidsgruppe med representanter fra frivillige organisasjoner og lag i Vefsn, og et generelt intenst ønske om at folk over 60 bør vite hva som finnes av frivillig tilbud i kommunen.

Resultatet er konferansen i Mosjøhallen, med foreløpig 250 påmeldte og i tillegg hele 19 frivillige organisasjoner som skal vise fram på stand hva de holder på med og hva slags tilbud de yter. Publikum får også et tilbud om mat og flere kulturelle innslag.

Få fram mangfoldet

– Poenget er å vise fram mangfoldet av tilbud som finnes for aktive, godt voksne folk. Det frivillige tilbudet har noe for enhver smak, sier Anne-Marit Almås Marken, enhetsleder for folkehelse i Vefsn kommune.

– Vi tror veldig på det å være med på ting. Å være aktiv både mentalt og fysisk er forebyggende for å beholde en god mental- og fysisk helse. Livskvaliteten øker, og dermed livsgleden, sier Turid Haaland. Hun er med i arbeidsgruppen som representant fra Seniordansen.

– Jeg startet med seniordans allerede da jeg var 49. Tilbudet gir meg og oss som er med veldig mye, både sosialt og fysisk. Jeg tror for øvrig at konferansen vil bidra til at frivillige organisasjoner lettere kan etablere samarbeid. Plutselig så vet man jo om at ting finnes, sier Haaland.

– Vi håper at konferansen og bevissthet på aktivitet og deltakelse kan få enda flere folk ut av sofaen, ut av husene og inn i et sosialt nettverk, sier Eva Reiche, også hun fra Seniordansen.

Nyttig for samfunnet

Folkehelsekoordinator Trude Haaland framhever den såkalte eldrebølgen.

– Samfunnet trenger at eldre holder seg friske og er oppegående og dermed kan bidra i vefsnsamfunnet, sier hun.

– Hva skal man gjøre når arbeidslivet er over? Mye av det sosiale nettverket forsvinner. Da kan deltakelse i frivillig organisasjonsliv være svært betydningsfullt, sier leder Bjørn Inge Aufles i Vefsn frivilligsentral.

Tre store navn

Konferansen blir krydret med innlegg fra de profilerte størrelsene Odd Eidner, Johan Kaggestad og Tove Karoline Knutsen.

Eidner skal snakke blant annet om «Indian summer» – de første årene som pensjonist.

– Jeg skal også presentere ei oppskrift på det gode liv – summert i tre punkt. Nå kan dere vente i spenning! skriver Eidner i et skriv til Bjørn Inge Aufles.

Kaggestad skal prate om betydningen av å være fysisk aktiv, og om forholdet mellom det fysiske og det mentale, og om modumprosjektet.

– Gåing er en undervurdert treningsform, skriver Kaggestad.

Knutsen skal prate om «den nye eldregenerasjonen», med henblikk blant annet på livsglede og aktivitet. Hun byr også på allsang.

Artikkeltags