Gå til sidens hovedinnhold

Går til sak etter havnekonflikt

Artikkelen er over 4 år gammel

Havnearbeiderne i Mosjøen har vært utestengt fra havna siden mai i 2014. Nå varsler Transportarbeiderforbundet at de stevner Mosjøen Industriterminal.

– Vi kan ikke sette oss ned og akseptere at de bare kan utestenge folk, og at de blir stående uten jobb og inntekt, sier leder i Transportarbeiderforbundet Lars Morten Johnsen til FriFagbevelse.no.

Den 8. mai 2014 ble 16 havnearbeidere utestengt fra havna i Mosjøen. Mosjøen Industriterminal har sagt at dette ble gjort fordi havnearbeiderne nektet å jobbe.

– Det ligger en tariffavtale som MIT har signert, og den må de forholde seg til, sier Johnsen.

Han forteller at stevningen vil dreie seg om erstatning for økonomisk tap for havnearbeiderne i snart tre år.

– Dette har vi delvis dekket gjennom streikebidraget, så en del av beløpet vil falle tilbake til forbundet, sier Johnsen.

Les også: I desember tapte havnearbeiderne i Høyesterett, men varslet at de ville fortsette kampen (pluss)

Stevningen vil bli oversendt innen 8. mai. Blir ikke det gjort, vil saken være foreldet. Forbundet sitter nå og regner på hvor stort beløp erstatningssøksmålet vil være på, men basert på omsetningen før konflikten, kan det fort dreie seg om mellom 35 og 40 millioner kroner.

– I utgangspunktet dreier det seg om tre års omsetning, men hvor mye det var og hva det vil være ut over lønnskostnadene må vi se på. Erstatningen må uansett tas i det sivile rettsvesenet, men saken kan også havne i arbeidsretten for å avgjøre om tariffavtalen er gyldig eller ikke. Derfor kan det bli arbeidsrettssak først, for å få det avklart, sier 2. nestleder i NTF, Terje Fenn Samuelsen til Transportarbeideren.

Kommentarer til denne saken