– Gjestene våre og foreleserne sier de er svært fornøyd med Arktisk Mat. Vi ser på sosiale medier at gjester legger ut bilder fra festivalen og skriver ord som «fantastisk». Jeg velger å tro at dette er noe våre gjester virkelig mener. Jeg synes vi har fått til et veldig bra arrangement, summerer prosjektleder Per Theodor Tørrisen i matfestivalen Arktisk Mat i Mosjøen.

Det er mandag og dagen derpå for arrangementsstaben, etter ei tettpakket helg i gastronomiens verden. De fleste foreleserne har reist, bordene er ryddet og kokkeelevene er tilbake i ordinær skolehverdag.

Les også: Hellstørm lukta på Kolekvinten Akevitt før han serverte kamskjell

Kun småting

Vikgården har fungert som hovedbase for sosiale stunder og måltider underveis i festivalen. De fleste festivalforelesningene, nærmere 20 i tallet, foregikk på sin side i tredje etasje i museets Jacobsenbrygga. Noen av foreleserne brukte for øvrig Barthbrygga.

Har alt gått bra?

– Det aller meste har gått fint. Noen småting har det vært, ting som ikke publikum ser. En slik festival innebærer nemlig mye logistikk. Men vi er flinke til å ta utfordringene på strak arm, sier prosjektlederen.

– Vi er for øvrig veldig gode til å få gjestene våre til å føle seg inkludert, tror jeg, sier Myrnes Steinrud.

Les også: Fra Sveits til Mosjøen for å se koplingen mellom mat og natur

Skolesamarbeidet er gull verdt

Hun poengterer at flere elevgrupper har servete til og også fått kunnskap formidlet fra gjestekokker som nyter stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse og også opp til flere stjerner i Michelin-guiden.

Hun opplyser at det under en middag på Vikgården fredag kveld var representert hele åtte Michelin-stjerner rundt middagsbordet.

– Vi ønsker å forsterke samarbeidet med skolen neste år. Det er veldig verdifullt for elevene å få være med, selv om det innebærer en del arbeid, sier Myrnes Steinrud.

– Paul Cunningham sa til meg at han gjerne kunne drøfte et samarbeid mellom restauranten hans i Danmark og skolen her, legger prosjektlederen til.

Etter fjorårets festival luftet Tørrisen tanker i Helgelendingen om å få med flere lokale produsenter.

– Det har vi lyktes med, i form av matmarkedet i bakgården på Vikgården lørdag. Dette vil vi spisse enda mer til neste år, sier han.

Les også: Luciana - til Mosjøen og tilbake til Galapagos

Akvakultur i 2018 - mer enn bare laks

Tema i årets festival var «Røtter», men arrangøren hviler ikke på laurbærene.

– Neste års tema er «Akvakultur». Fredag tok vi med flere kokker i helikopter ut for å se Nova Seas anlegg på Lovund. Men laks blir kun en liten bit av temaet. Vi tenker bredt, sier Tørrisen. Han avslører at det allerede er bekreftet at kokk Espen Holmboe Bang kommer i 2018.

Dansk kokk fra stjernerestaurant

Dansken Holmbo Bang er medeier i den eneste restauranten i Norge som har tre Michelin-stjerner; nemlig «Maaemo».

– Vi jobber med mange andre spennende navn. I tillegg signaliserer mange av våre deltakere fra i år at de ønsker å komme tilbake, sier Tørrisen.

– Vi ønsker ikke å vokse så mye. Vi vil heller «spisse» festivalen. Deltakerne våre liker at vi holder til her i husan, i det små. Det er nettopp dette som er særpreget til Arktisk Mat, sier Myrnes Steinrud.

Se bildene fra Arktisk mat i Mosjøen