Gå til sidens hovedinnhold

Mosjøen vgs fikk smarthus-utstyr for over 185 000 kroner: – Vil lette overgangen fra skole til arbeidsliv

Artikkelen er over 2 år gammel

Elever ved elektrolinja på Mosjøen videregående skole fikk gratis utstyr for opplæring i framtidens hjem – smarthus.

Mosjøen videregående skole er blant tolv skoler i Norge som mottar smarthuskomponenter gratis. Totalt deler strømstyringsselskapet Eaton ut utstyr for 2,2 millioner kroner. I tillegg deltar lærerne på kurs for å styrke sin kunnskap om programmering av smarthus, det skriver Eaton selv i en pressemelding.

– Målet er at det skal være gøy og lærerikt for elevene å lære om hvordan man kan integrere smarthusapplikasjoner for en enklere, tryggere og mer miljøvennlig hverdag, sier Jon Helsingeng som er leder av Eaton i Norge.

Utdanner framtidens elektrikere

Elektrofaglærer ved Mosjøen videregående skole, Freddy Sandvær, mener gavepakken har mye å si for elevenes læringsutbytte.

– Dette vil gjøre undervisningen mer reel, framtidsrettet og interessant. Elevene gleder seg til å ta i bruk avansert teknologi, sier Sandvær, og fortsetter:

– Arbeidsoppgavene til dagens elektrikere er i endring – trådløs smartteknologi og programmering blir viktigere. Det er nødvendig at undervisningen følger utviklingen, og det har vi i aller høyeste grad gjort her i Mosjøen. Vi var tidlig ute med å gi elever opplæring innen smartteknologi, sier Sandvær.

Samarbeider med helsefagelever

Kommunene i Norge satser stort på velferdsteknologi, derfor er det viktig at elever fra både elektro og helsefag får et undervisningstilbud som gir de ferdighetene som er etterspurt, mener Sandvær.

– Vi skal gi både elever innen helse og elektro opplæring innen velferdsteknologi slik at elevene blir kjent med teknologi de vil møte etter utdanningen. Vi har i dag en pleiesal som om kort tid vil være spekket med velferdsteknologi. Dette vil lette overgangen fra skole til arbeidsliv, forklarer Sandvær.

I dag finnes det en rekke ulike former for velferdsteknologi som bidrar til bedre pasientsikkerhet. Dette kan eksempelvis være trykkfølere som varsler dersom en pasient forlater sengen om natten.

– Samarbeid mellom helse og elektro blir sentralt i dette. Helsefagelevene vil i samråd med elektroelever tilpasse teknologien til det som egnes best for ulike pasienter. På den måten må elevene tenke selv og samarbeide. Noe det er viktig for oss å dyrke fram i elevene, sier Sandvær.

Økende interesse for smarthus

Lærerne er kurset i smarthusteknologi slik at de kan veilede elevene i med programmering.

– Vi har lært om systemet og hvordan man kan programmere inn ulike moduser. Ett modus kan eksempelvis være «borte», da vil varmen senkes og lysene slukkes ved hjelp av ett tastetrykk på mobilen. Et slikt modus kan tidsinnstilles slik at det går «automagisk» – på den måten øker boligens komfort og man sparer penger på strømregningen ved å unngå å bruke unødvendig energi, eksemplifiserer Sandvær som mener smarthus er «normalen» om få år.

Hans resonnement støttes av Helsingeng:

– Stadig flere oppdager fordelene ved å ha et smart hjem, og interessen for smarthus har skutt i været de siste årene. Jeg tror det har sammenheng med at smarthusløsningene blir stadig bedre og enklere, samt at flere oppdager at de kan spare betydelige beløp på strømregningen og få en enklere hverdag, sier Helsingeng som er imponert over skolenes planer.

Det er Eatons trådløse smarthusløsning xComfort som elevene får ta i bruk under utdanningen. Eaton har over tjue års erfaring innen smartteknologi der 15 av årene har vært med trådløse løsninger.

Læringsutbytte skal blomstre

– Dette vil definitivt styrke elevenes kompetanse innen smarthusteknologi, og gjøre overgangen fra utdanning til arbeid lettere. Ved å både ha en praktisk og teoretisk tilnærming blomstrer forhåpentligvis engasjementet blant elevene og læringsutbytte blir større, sier elektrolærer Sandvær.

xComfort-systemet er et trådløst smarthussystem som gjør at man kan styre huset ved hjelp av mobilen. Dette inkluderer blant annet belysning, varme, energiovervåking, tekniske apparater, solskjerming, overvåkingskameraer, samt en rekke andre muligheter. I prinsippet kan alt som går på strøm koples til xComfort. Teknologien brukes også for å skape tryggere og bedre velferdstjenester til befolkningen i norske kommuner.

Dette er smarthus

Smarthusteknologi er smart styring av eksempelvis belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet. Ved hjelp av et kontrollsystem kan boligeiere enkelt holde oversikt over boligens smarte funksjoner, og sette huset i ulike modus, som hjemme, borte eller bortreist. Man kan for eksempel se hvor mange vinduer som står åpne og hvor mange lyskilder som er på. Man kan også holde øye med energiforbruk og eventuelle overvåkningskamera, oppdage eventuelle vannlekkasjer og overvåke strømtilførsel til temperatursensitive enheter, som for eksempel kjøleskap og jacuzzi. Alt dette fra mobilen.

Disse skolene får gratis smarthusløsninger:

Bodø videregående skole

Kuben videregående skole

Ishavsbyen videregående skole

Stangnes videregående skole

Tromsø Maritime videregående skole

Borgund videregående skole

Glemmen videregående skole

Slåtthaug videregående skole

Os videregående skole

Eid videregående skole

Mosjøen videregående skole

Meldal videregående skole

 

Kommentarer til denne saken