Kunstneren Terje Grimen, bedre kjent under artistnavnet «Tegson», vil sette farger på Mosjøens vegger. Tegson er mest kjent for gatekunsten sin og skal i perioden Festspillene Helgeland 2. – 9. juli lage et veggmaleri som vil fungere som et stykke performance art.
– Hvordan begynte du med gatekunst?
– Jeg begynte i 2003 i Bergen. Det startet med at jeg malte underganger og sånt og var en pøbel, kan man vel si. Dette gjorde jeg i cirka ti år, før jeg begynte å se verdien i det jeg gjorde. Jeg skjønte at folk faktisk kunne sette pris på denne type kunst i stedet for å se på det kun som «tagging». Etter hvert begynte jeg å gjøre det profesjonelt og ta imot oppdrag, sier Tegson.
Tegson har laget mye kunst internasjonalt, og forteller at han flere ganger har vært i New York, i tillegg til Shanghai, Berlin og Island, for å nevne noen steder. Når Tegson ikke er i utlandet bor han i Tromsø hvor han har fullført en kunstutdannelse.
– Hva er historien bak navnet Tegson?
– Jeg har brukt ni forskjellige artistnavn gjennom karrieren, men jeg bestemte meg til slutt for å gå med Tegson. «Teg» var det jeg gikk under når jeg var yngre og fortsatt lagde graffiti i Bergen. Jeg bestemte meg for å legge til «son» på slutten ettersom jeg er mye i utlandet. Det er for å vise tilbake til mitt nordiske opphav.
– Hvor lang tid vil kunstverket i Mosjøen ta?
– Vanligvis ville så store veggmalerier ta 2–3 uker, men jeg har med assistent så med fulltidsarbeidsdag håper jeg på å bli ferdig på en uke, sier Tegson. Han kommer også til å ta med seg en lift etter som veggen han skal jobbe på er 6–7 meter høy.
– Jeg håper jo at det blir fint vær selvfølgelig, men jeg har med regnjakke sånn i tilfelle. Men uansett om det regner så tenker jeg det går bra. Jeg er jo bergenser, legger Tegson til og ler litt. Han forteller videre at han dessuten har lagd kunst i Russland i Murmansk, så kulde burde heller ikke være noe problem.
– Hvorfor valgte du å komme til Mosjøen?
– Jeg ble invitert av Marius Alexanderog spurt om å lage et veggmaleri her, sier Tegson.
Marius Alexander er styremedlem i Galleria kunstfestival og kurerer gatekunst.
Kunstverket vil bli skapt på en av veggene til Sjøsiden senter, ut mot Skjervgata. Dette er en diger, grå vegg, som Tegson sier funker ypperlig til å bli lokasjon for veggmaleriet.
– Den veggen er optimal til å jobbe med temaet for festspillene som er «Bevegelse». En stor del av kunstnerkarrieren går ut på å finne den rette veggen til jobben. Den i Mosjøen er en grå betongvegg og perfekt etter som poenget jo er å skape farger i et vanligvis grått miljø. Det er jo en måte å uttrykke kunstnersjelen på, forteller Tegson.
– Hva slags respons får du på kunsten din?
– Det er jo litt blandet, men jeg får mye bra respons for det abstrakte. Jeg får også mye spørsmål om hva noe jeg har laget betyr, hva det står for også videre. Men selv om jeg som regel har en idé hva det jeg har laget står for så er verkene mine åpne for tolking. Det er viktig for meg at folk kan gjøre opp sine egne meninger om kunsten min og prøve å forstå den på deres egen måte, heller enn å gjette seg til hva jeg selv mente det skulle bety, forteller Tegson.
–Når det gjelder gatekunst så er det ennå en veldig ny og moderne kunstform. Den er ennå under utvikling, som betyr at kunstnere har rom for å identifisere selv hva det skal innebære. Selve gatekunst og graffiti appellerer kanskje mest til de yngre generasjoner med tanke på hvor nytt det er, sier Tegson.
Han forteller videre at selv om veggbasert kunst er styrken hans gjør han også maling, foto, brodering, og er i ferd med å gi ut ny kleskolleksjon i samarbeid med klesmerket Les Deux.
Når spurt om hvor mange veggmalerier han har gjort totalt ler han.
– Det er et veldig stort tall. Men hvis vi snakker om hvor mange som var så store at jeg trengte lift til det så har jeg gjort cirka 20 vegger. Den i Mosjøen blir den største jeg har gjort så langt i år, sier Tegson.
Den siste tiden har Tegson reist rundt på diverse festspill i Nord-Norge og sier han gleder seg til å komme til byen.
– Jeg håper selvfølgelig på positiv respons her for veggmaleriet, men jeg er alltid åpen for diskusjon om kunsten min. Etter som det er performance art er det bare hyggelig om folk kommer og ser på eller slår av en prat, avslutter Tegson.
Denne saken ble først publisert i Festspill-bilaget.