Det begynner å bli noen år siden Toventunnelen åpnet og erstattet gamle fylkesvei 78 langs Vefsnfjorden. Siden det ikke er lov til å sykle gjennom den nye tunnelen, er det derfor få andre muligheter for dem som ønsker å sykle fra innlandet og ut til kysten, enn å tråkle seg gjennom den nå stengte fjordveien.
Det var akkurat det kjæresteparet Morten Fyhn Amundsen og Maria Kowalewska fra Trondheim valgte som alternativ da de tidligere i sommer tok toget til Mosjøen, for så å skulle bruke deler av ferien på Helgelandskysten. Amundsen brukte mye tid i forkant av turen på å undersøke om det i det hele tatt var mulig å sykle der, og etter å ha konkludert med at det lot seg gjøre, la de i vei fra Mosjøen tidlig på morgenen for et par uker siden.
– Vi var klare på at dette var noe vi gjorde på eget ansvar, og vi var heller ikke helt sikre på om vi skulle komme oss gjennom hele strekningen. Vi tok derfor høyde for at vi kanskje måtte snu, sier Amundsen som møtte på tydelige varselskilt før de kom fram til veibommen ved Granvika.
– Vi lempa syklene over bommen og fortsatte videre i et strålende vær. Utsikten langs veien er jo upåklagelig, og det føltes nesten som om vi var ved en turistattraksjon i Italia eller noe.
Gode forberedelser
Paret forteller at de underveis så spor etter mindre ras, men at det ikke var noen store problemer i forhold til å ta seg fram.
– Det var selvsagt litt skummelt i tunnelene i og med at det ikke var noen lys der, men vi hadde gjort gode forberedelser og hadde med oss lykter, sier Amundsen som forteller om en nærmest apokalyptisk stemning i mørket der steiner hadde løsna fra taket og ledninger hang og dingla.
– Etter tunnelene møtte vi på litt stein her og der, men det var som sagt generelt greie forhold for å ta seg forbi med sykkel.
Etter hvert nådde sykkelturistene fram til det mye omtalte rasområdet ved Remneset som stengte veien helt i 2017. Der måtte de bære både syklene og bagasjen over det rundt 50 meter brede rasområdet, før det igjen ble fine forhold resten av veien.
– Naturen har begynt å ta over der raset har gått, men vi fant en smal sti vi kunne bruke til å komme oss gjennom, sier Amundsen som underveis både stoppet for å bade og ta bilder av ferden.
– For vår del gikk det helt uproblematisk å bruke denne ruta til kysten. Så lenge man er klar over at det kan være litt strabasiøst enkelte steder, og at man ferdes på eget ansvar, har jeg ingen problemer med å anbefale andre om å gjøre det samme. Det eneste reelle alternativet er å ta med sykkelen på bussen, men der får man ikke vite på forhånd om man får ha den med seg. Det gjør det jo vanskelig å planlegge i forkant.

Se bildene: Slik ser fjordvegen ut i dag: – Vakkert, men litt apokalyptisk
Bevist valg
Etter at Statens vegvesen ga fra seg ansvaret for den gamle fylkesveien, er det i dag Vefsn kommune som har ansvaret fram til bommen ved tunnelen i Granvika. Deretter er resten av veien privateid gjennom Tovenveien velforening, før det er Leirfjord kommune som har ansvaret i andre enden. Avdelingsleder for veg i Vefsn kommune, Lene Øksendal, er klar over at veiforholdene ikke er de beste på strekningen, og at kommunen har planer om å rydde opp langs sitt ansvarsområde.
– Det har blant annet vært noen utglidninger ved Jonsrud, og vi samarbeider med NVE for å skaffe til veie midler for å rydde opp der. Men det er kostbart og ikke noe vi har råd til foreløpig, sier Øksendal som heller ikke har noen planer om å ruste opp veien i sin helhet.
– Det er selvfølgelig dumt at det ikke er noen alternativer for dem som vil sykle fra Mosjøen til Sandnessjøen, men det er et bevist valg som ble tatt av Statens vegvesen da Toventunnelen åpnet. Veien er ikke vårt ansvar, og da blir det å ta seg fram der på eget ansvar dessverre den eneste løsningen.

– Det er ikke noe jeg vil anbefale
