Gå til sidens hovedinnhold

«Mo forsøker etter beste evne å «gjøre sine hoser grønne». Kan vi andre på Helgeland spille hverandre gode?»

Heia Mosjøen!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I enkeltes verden, er den opphøyde besluttsomhet, tilegnet fylke og sentrale beslutningsorganer. Slik har det alltid vært. Hvis noen føler ubehag ved det faktum av makta rår, må noe alternativt skje.

Vi ser at sykehus, lærer og sykepleierutdanning, videregående osv. er i spill.

Å spille mot andre for eget resultat er krevende. Uten å kritisere Mo, ser man at nettopp dette er i ferd med å skje. Mo forsøker etter beste evne å «gjøre sine hoser grønne». Kan vi andre på Helgeland spille hverandre gode? Jeg mener ja, helt klart. Da må samhandling finne fokus. Hva har vi å tilby?

Jeg kan bare snakke for egen regning og egen by, Mosjøen. Det forstår de fleste. Da vil kampen om de beste muligheter by seg. Den beste vinner alltid. Hva er Mosjøen god på? Musikk? Kultur? Industri? Skole? Natur? Nostalgi (Sjøgata)? Museum? Logistikk? Teknologi og industri.

Alt dette og mer til har vi. Og kan det utvikles? Selvfølgelig. Vi ser at carbonfangst er i skuddet. Fjellheisen. Videregående osv.

Akkurat nå er skole og framtidsrettet utdanning på alles lepper, kanskje spesielt med regjeringens satsing på utdanning og kompetanse.

Det er betimelig å stille mange spørsmål. Skal vi ta ballen eller mannen? Men det er også tid for svar.

Svar er farlig, fordi det vil ramme noen. Tilregnet eller tilfeldig. Det må være lov å markere seg, uten mistanke om å ramme andre.

Mosjøen videregående trodde jeg var «spikret». Så er den altså ikke det. Sier opphøyde fylket. Her er kortene mange. Nå gjelder det å by, eller melde pass.

Vi kan f.eks. tilby ungdomsskole ved alle skoler. Det frigjør Kippermoen. Må en enhet være en enhet?

I teorien ja, i praksis nei.

Da kan vi stå igjen med et Kippermoen for utvikling (videregående og storhall). Mosjøen, Granmoen og Olderskog med fullverdig forberedelse til videregående. Er det mulig å tenke nytt. Her bør skolene som den selverklærte kunnskapsmetropol, kjenne sin besøkelsestid.

Hva hvis en slik modell skulle vinne fram?

Vi frigjør areal for videregående og storhall. Vi oppnår areal for Skjervengan, som det ultimate boområde. Gymnastomta kommer i spill.

Det er her jeg mener vi kan lære av Mo. Vi kan gjøre to ting. Sitte stille i båten, og vente på hjelp. Eller. Vi kan gjøre våre som Mo, og gjøre våre «hoser grønne».

Etter min mening, mangler Mosjøen, et tilbud på høyere nivå.

Sykepleier, lærer, musikk, kultur, teknologi, industri, FORSVAR, økonomi og nostalgi. Det siste fordi det rimer.

Det er tidenes mulighet for å spille seg opp på et høyere nivå. I økonomisk forstand, vet jeg at et bygg i seg selv ikke er det viktigste. Men det har betydning. Bygg kan rives, påbygges og renoveres.

Det kan ikke kompetanse. Kompetanse kan kun bygges og utvikles. Mosjøen er unik på mange områder. I selvhevdelse er jeg i tvil. Det er nå kjære politiker, du har tidenes mulig.

Jeg velger å spille ballen direkte i angrep. Lanser ideen om skoleutvikling og spill høyt. Det er åpent mål.

Kommentarer til denne saken